Spring naar inhoudSpring naar footer

Twee artistieke films van speelfilmlengte geselecteerd voor De Verbeelding

Twee filmprojecten zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage in het kader van De Verbeelding. De Verbeelding biedt beeldend kunstenaars samen met filmproducenten de mogelijkheid een artistieke film van speelfilmlengte te realiseren. Een gezamenlijke commissie van het Mondriaan Fonds en Filmfonds selecteerde The Last Ride Of The Wolves van Alberto De Michele en Nummer achttien van Guido van der Werve.

The Last Ride Of The Wolves
Beeldend kunstenaar/regisseur: Alberto De Michele
Producent: Halal

Nummer achttien
Beeldend kunstenaar/regisseur: Guido van der Werve
Producent: Smarthouse Films
Logline:
Guido is middels zijn kunst altijd op zoek gegaan naar een confrontatie met het leven. Een ernstig ongeluk in 2016 veranderde alles. De film Nummer achttien is een poëtisch zelfonderzoek; hoe een minderwaardigheidscomplex en angst voor de dood toch zijn leven heeft gered. Door zijn eigen levensverhaal, gaat Guido op zoek naar parallellen tussen traumaverwerking, bewustzijn, religie, depressie, en als overkoepelend thema de zoektocht naar identiteit.

De twee projecten ontvingen eerder een ontwikkelingsbijdrage van € 10.000 per project. Via deze tussenfase konden de makers en hun producent samen werken aan de ontwikkeling van hun plan. De twee projecten ontvangen een realiseringsbijdrage van € 300.000 per project, afkomstig van beide fondsen.

Beide films gaan uiterlijk eind 2019 in première, in principe gevolgd door roulatie in de Nederlandse bioscoop.

Over De Verbeelding
De Verbeelding is bedoeld voor films die hun oorsprong vinden in de beeldende kracht van het medium film; die de grenzen tussen beeldende kunst en film verkennen en die de artistieke potentie hebben om op internationale filmfestivals geselecteerd te worden.

Uit de eerdere edities van De Verbeelding zijn tien films zijn voortgekomen, waaronder recentelijk:

  • Possessed van Metahaven (Daniel van der Velden, Vinca Kruk) en Rob Schröder. (producent: Dutch Mountain Film), vertoond op IFFR 2018.
  • Beyond Index van Gerald van der Kaap (producent: Stichting Interakt), vertoond op het Nederlands Film Festival 2017.
  • History’s Future van Fiona Tan (producent: Family Affair Films), geselecteerd voor diverse (inter)nationale festivals waaronder IFFR - Tiger Awards Competition 2016 en genomineerd voor de Grand Prize op het Jeonju Film Festival 2016.
  • Werk van Erik van Lieshout (producent: Popov Film), vertoond op IFFR en het European Media Art Festival 2015.
  • De Stillen van Ricky Rijneke (producent: Rotterdam Films), vertoond op tientallen festivals waaronder in Moskou, Wroclaw, Sarajevo en São Paulo. Prijzen en nominaties o.a. in Los Angeles, Berlijn, Toronto, São Paulo en Rotterdam. De film ging in Nederland in december 2014 in roulatie.

Stills v.l.n.r.: The Last Ride Of The Wolves, Nummer achttien (foto Ben Geraerts)