Spring naar inhoudSpring naar footer

Toekenningen Vrijplaats voor ervaren scenaristen

In het kader van de Vrijplaats voor ervaren scenaristen heeft Het Nederlands Filmfonds vier bedragen toegekend aan Anne Barnhoorn, Mijke de Jong, Paula van der Oest en Lotte Tabbers.

Anne Barnhoorn ontwikkelt binnen de Vrijplaats het crossover drama #TheGoodlife. Ze schreef eerder onder andere het scenario van speelfilms Jack bestelt een broertje (2015), Aanmodderfakker (2014) en De ontmaagding van Eva van End (2012). #TheGoodlife is een tragikomedie over het stel Rimmert (35) en Mara (33), die door de op social media wijd verspreide, hedonistische levensstijl een continue minderwaardigheidscomplex hebben. In hun verlangen naar geluk geven ze niet alleen zichzelf maar ook hun gare appartement een drastische #makeover. Hierbij komt echter op meerdere fronten een rotte fundering omhoog.

Mijke de Jong zal een scenario ontwikkelen voor het arthouse drama Ver van hier. De Jong regisseerde vele (televisie)films en schreef samen met Jolein Laarman het scenario van Brozer (2014), Symbiose (2013) en Tussenstand (2007). In Ver van hier treffen drie vrienden met een activistisch verleden elkaar op de begrafenis van een vierde vriend, die zelfmoord heeft gepleegd. Een van de drie werkt in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Ze daagt haar kameraden van weleer uit om met haar mee te gaan om te bewijzen dat hun activisme nog niet is verdampt.

Paula van der Oest benut de Vrijplaats voor de ontwikkeling van crossover drama Kleine Ijstijd. Van der Oest schreef onder andere de scenario’s voor de speelfilms The Domino Effect (2012), Tiramisu (2008) en Zus en zo (2001) die ze allemaal ook regisseerde. In Kleine Ijstijd komt een groep vrienden bij elkaar om de urn met de as van hun held en vriend te begraven. Hierbij komen er zaken aan het licht die duidelijk maken dat hun vriend niet de held is die ze dachten dat hij was, en die de vriendschap danig op de proef stellen.

Lotte Tabbers werkt binnen de Vrijplaats aan de ontwikkeling van De Rode Jaren, een romantisch arthouse drama. Tabbers schreef onder andere de scenario’s van De Boskampi’s (2015) en Dames 4 (2015). De Rode Jaren vertelt het verhaal van Guusje en Toon, die als twee jonge pubers verliefd op elkaar worden. In de roerige jaren '60 en '70 komt ideologie tussen hen in te staan en verliezen ze elkaar uit het oog. In de harde jaren '80 vinden ze elkaar in een sekte weer terug en komen ze erachter dat de liefde tussen hen nooit over is gegaan.

De Vrijplaats voor ervaren scenaristen is bedoeld voor scenaristen die eerder tenminste twee scenario’s voor in de bioscoop uitgebrachte speelfilms hebben geschreven. Met deze bijdrage kunnen zij binnen een jaar in alle vrijheid een speelfilmscenario ontwikkelen.

Voor meer informatie over deze regeling, klik hier.