Spring naar inhoud Spring naar footer

Toekenningen Vrijplaats voor ervaren scenaristen

In het kader van de Vrijplaats voor ervaren scenaristen heeft Het Nederlands Filmfonds vijf aanvragen gehonoreerd: van Ate de Jong, Cecilie Levy, Mahmoud al Massad, Martijn Maria Smits en Daan Bakker.

Ate de Jong ontwikkelt binnen de Vrijplaats Kliks. De Jong schreef vele verfilmde speelfilm-scenario’s, het merendeel onder eigen regie, waaronder Love is Thicker Than Water (2016), Het Bombardement (2012), All Men Are Mortal (1995), Brandende Liefde (1983) , Een Vlucht Regenwulpen (1981) en Blindgangers (1977). Kliks vertelt het verhaal van Julia die haar gekidnapte kind wil terugvinden. Ze heeft daarvoor de hulp van haar beroemde voorouders nodig, die ze — illegaal via hersen channeling kan bereiken. De verticale maatschappij waarin zij leeft beschouwt het gedrag van Julia als een onacceptabele bedreiging van de gevestigde orde.

Cecilie Levy zal in samenwerking met Tallulah H. Schwab een scenario ontwikkelen voor Jai & Najla. Zij werkten eerder samen als scenarist en regisseur aan de korte film Mimoun (2013). Levy schreef daarnaast het scenario voor Erik of het klein Insectenboek (2004) en Op de Dijk (2016) In Jai & Najla is de dertienjarige Jai In een verafgelegen vluchtelingenkamp aan het overleven. Hij komt er de achtjarige Najla tegen die net als hij moederziel alleen is. Samen trekken ze door Europa op zoek naar Najla’s vader,een reis die Jai zijn eigen demonen en verlies onder ogen dwingt te zien.

Mahmoud al Massad benut de Vrijplaats voor de ontwikkeling van White Wall. Al Massad schreef en regisseerde de films Blessed Benefit (2016), This Is My Picture When I Was Dead (2010) en Recycle (2007). White Wall vertelt het verhaal van de ongewone vriendschap tussen een dakloze man Geert en een jongetje San, twee dolende zielen die samen ontsnappen van de realiteit door middel van de magische White Wall.

Martijn Maria Smits onderzoekt binnen de Vrijplaats de mogelijkheden van 3 verhalen voor een artistieke film. Wij, de Wolven vertelt het verhaal van twee broertjes die na het overlijden van hun alcoholistische moeder zwijgen over haar dood en er in het leven alleen voor staan. In Kutzooi leeft een vrouw van middelbare leeftijd erop los, tot op een dag een advocaat bij haar voor de deur staat. Een man, met wie ze ooit kort getrouwd is geweest is overleden, en heeft haar hun zoon nagelaten. Bagage is het verhaal van Lydia en Martin en hun drie kinderen, die met de auto op vakantie zijn. De wrijvingen binnen het huwelijk zijn voelbaar, hun liefde is drooggelopen. Iedereen heeft op de vakantie zijn eigen agenda en zijn eigen geheimen. Smits schreef eerder onder andere het scenario van speelfilms Waldstille (2016) en C'est Déjà L'été (2010).

Daan Bakker werkt binnen de Vrijplaats aan de ontwikkeling van SMMV, een onderzoek naar onsterfelijkheid. Daan Bakker schreef onder meer het scenario voor Quality Time (2017), Midden in de Winternacht (2013) en korte films Jacco’s Film (2009) en Bukowski (2010).

De Vrijplaats voor ervaren scenaristen is bedoeld voor makers die eerder tenminste twee scenario’s voor in de bioscoop uitgebrachte speelfilms hebben geschreven, of aantoonbaar andere relevante ervaring hebben. Met deze bijdrage kunnen zij binnen een jaar in alle vrijheid een speelfilmscenario ontwikkelen.

Voor meer informatie over deze regeling, klik hier.