Spring naar inhoudSpring naar footer

Toegankelijkheid film bij visuele of auditieve beperking

Het Filmfonds vindt toegankelijkheid erg belangrijk. Mensen met een visuele of auditieve beperking hebben een hulpmiddel nodig om films goed te kunnen volgen.

Dankzij audiodescriptie (AD) en ondertiteling voor doven & slechthorenden (OTD&S) wordt film toegankelijk voor mensen met een visuele of auditieve beperking.

Het Filmfonds heeft de verplichting voor AD en OTD&S opgenomen in het Financieel en Productioneel Protocol: Alle majoritaire Nederlandse speelfilms, lange animatiefilms en documentaires bestemd voor bioscoopuitbreng die steun ontvangen van het Fonds, moeten worden voorzien van audiodescriptie en OTD&S, zodat deze toegankelijk zijn voor blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden.

Het aanbieden van deze toegankelijkheidsdiensten aan de gebruiker in de bioscoop verloopt via twee apps: Earcatch en Subcatch.

Earcatch biedt audiodescriptie voor blinden & slechtzienden: Een stem beschrijft tussen de dialogen door wat er in beeld gebeurt. De app werkt op basis van geluidsherkenning. De gebruiker hoort het geluid van de film in de zaal en de audiodescriptie door een oortje en kan hierdoor de film goed volgen.

Subcatch biedt ondertiteling voor doven & slechthorenden. De gebruiker leest de ondertiteling mee via smartphone of tablet. De ondertiteling biedt naast de dialoog ook extra informatie over sprekeridentificatie, geluiden en relevante muziek.

De apps worden beheerd door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid (SAVT). Het Filmfonds werkt samen met SAVT en vertrouwt haar de taak toe om de naleving van de gestelde verplichting te controleren.

De aanlevering van het materiaal verloopt via SAVT: [email protected]. Dit dient te gebeuren vóór de bioscooprelease.

De richtlijnen en aanleveringsspecificaties vind je hier: voor Earcatch en voor Subcatch.