Spring naar inhoudSpring naar footer

Tien Filmfonds Shorts gehonoreerd

Uit de 30 ingediende inzendingen zijn er binnen de regeling Filmfonds Shorts tien projecten geselecteerd die een realiseringsbijdrage ontvangen van maximaal €50.000.

Bij deze regeling staat de cinematografische verkenning centraal, waarbij de beginnende of ervaren regisseur op zoek gaat naar (de vernieuwing van) een eigen handschrift door middel van een originele, urgente en authentieke korte film. Dit heeft geleid tot een bijzondere en gevarieerde selectie kwalitatief hoogstaande projecten van eigenzinnige filmmakers, waaronder veel autodidact talent.

De ziel van een Curaçaose gemeenschap, het geweten van een jonge Limburgse dief, de moord op een makelaar en de waarde van het leven van een cavia lagen deze ronde onder meer in de waagschaal. De geselecteerde makers spelen ieder op hun eigen manier een spel met perspectieven, zowel met die van hun personages als met die van toekomstige kijkers. Deze nieuwe en door de wol geverfde makers willen met hun uitgesproken filmische keuzes horen en gehoord worden, zien en gezien worden. Daarbij schuwen ze moeilijke of taboeonderwerpen niet en richten ze een scherpe blik naar buiten. Met hen meekijkend zie je een complexe wereld, waar ruimte is voor humor, schoonheid, veerkracht en natuurlijk ook: lucht.

De volgende geselecteerde films zullen binnen twaalf maanden geproduceerd en uitgebracht worden:

Deining

Regie en scenario: Roxanne Stam
Producent: Millstreet Films
Logline: Wanneer Nola met haar vader naar de kust gaat, proberen ze nader tot elkaar te komen. Als hij weinig oog voor haar heeft en zijn egocentrische, gênante gedrag haar opnieuw pijn doet, leert Nola haar vader op brutale wijze een stevige les.

Inhumaan

Inhumaan

Regie: Nils Vleugels
Scenario: Caspar van Woudenberg & Demian vd Wekken
Producent: DPPLR
Logline: Als Peter niet bereid is vijfhonderd euro te betalen voor een operatie die het leven van zijn dochters cavia kan redden, moet hij kiezen tussen zijn principes en de normen en waarden die hij zijn dochter wil bijbrengen.

James Dean

Regie en scenario: Gerson Oratmangoen
Producent: DotInk
Logline: Misha (19) timmert hard aan de weg als acteur, zijn grote droom. Wanneer Misha wordt uitgenodigd door een invloedrijke regisseur voor een informeel samenzijn, begint hij zich af te vragen hoeveel hij overheeft voor succes.

Mi no mang broko

Regie en scenario: Cyriel Guds
Producent: Interakt Fiktion
Logline: Een Surinaamse muzikant die een binnenvetter is, wil vluchten voor het rouwproces van een miskraam, maar als zijn relatie en werk wegvallen, komt hij op confronterende wijze tot acceptatie.

Ollie

Regie en scenario: Jeroen Mourmans
Producent: Mockus
Logline: OLLI (17) klust bij met inbreken in afgelegen huizen op het Limburgse platteland. Maar als één van zijn escapades een wrange wending neemt, wordt hij geconfronteerd met de vraag of hij echt zo gewetenloos is als zijn daden doen vermoeden.

Roba Alma

Regie en scenario: Elizabeth Francisco
Producent: Pantalla Chica Productions
Logline: Vastbesloten om haar eigen weg te banen, riskeert een jonge fotograaf het taboe in haar bijgelovige gemeenschap te doorbreken om haar dromen na te jagen; alleen om erachter te komen dat sommige mythen echt zijn.

Shamed into Silence

Shamed into Silence

Regie en scenario: Marnie Blok
Producent: PRPL
Logline: Twee vrouwen, twee generaties, eenzelfde trauma. De één zwijgt al meer dan dertig jaar, de ander 'pas' anderhalf jaar. Waar de één zich na een confrontatie verder in het stilzwijgen hult, vindt de ander moed de stilte te doorbreken.

Unreal Estate Agent

Regie en scenario: Bodhi le Belle
Producent: Black Bee Productions
Logline: Wanneer de wanhopige starter Jos per ongeluk tijdens een bezichtiging de makelaar vermoordt, zal hij over lijken moeten om de woning te bemachtigen.

Vraag het aan de Wind

Regie: Sam Yazdanpanna
Scenario: David Henrichs
Producent: Scenery
Logline: Een net in Nederland gearriveerd Iraans gezin worstelt met hun toekomst. De moeder, Mina, wil terug naar Iran, terwijl de vader, Arash, alles probeert om een verblijfsvergunning te krijgen. Hun dochter, Farah, zit hier middenin.

Yildiz

Regie en scenario: Ayla Çekin Satijn
Producent: Labyrint Film
Logline: Het Turks-Nederlandse meisje Yildiz zoekt voor haarzelf en haar manisch destructieve moeder in geloof een reden om door te gaan met leven. In haar zoektocht naar bestaansrecht vlucht ze weg in haar fantasie.

Stimuleringsbijdrage

Naast de selectie kennen we bij uitzondering een stimuleringsbijdrage toe van € 5.000,- aan één niet geselecteerd, maar zeer bijzonder project dat op zijn eigen manier in potentie een bijdrage kan leveren aan de diversiteit van het (film)aanbod, de verdere professionalisering van de filmsector en/of de versterking van het Nederlandse filmklimaat. De makers van dit project worden aangemoedigd verder aan hun plan te werken en eventueel bij een volgende aanvraagronde opnieuw in te dienen:

Niet meer

Regie en scenario: Kevin Kok
Producent: Pupkin Film
Logline: Nadat Moos zijn jongste broer, Ravi, heeft verloren aan zelfmoord, vraagt hij zich af of hij meer had kunnen doen door met hem het moeilijke gesprek over zelfmoord aan te gaan.

De eerstvolgende deadline voor de Filmfonds Shorts staat op dinsdag 11 april. Klik hier voor meer informatie.