Spring naar inhoud Spring naar footer

Telescooptoekenning voor Bankier van het Verzet

In de jaarlijkse samenwerking Telescoop hebben NPO, CoBO en het Nederlands Filmfonds de speelfilm Bankier van het Verzet geselecteerd. Regisseur is Diederik van Rooijen, scenarist Marieke van der Pol en producent NL Film & TV. Het doel van Telescoop is om Nederlandstalige kwaliteitsfilms voor een breed publiek mogelijk te maken met een gezamenlijke investering van 1,8 miljoen euro per film.

Bankier van het Verzet
Regisseur: Diederik van Rooijen
Scenarist: Marieke van der Pol
Producent: NL Film &TV
Distributeur: Warner Bros.
Omroep: EO
Coproducent: Little Shark Entertainment (D)
Logline: De bankiers Walraven en Gijs van Hall beginnen in 1942 een illegale bank om het verzet tegen de Duitsers te financieren. Op ingenieuze en spectaculaire wijze weten de broers miljoenen uit de Nederlandse Bank te ontvreemden - de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. Ondanks het immense risico houdt hun bank de hele oorlog stand. Zijzelf betalen een hoge prijs…

Een commissie bestaande uit adviseurs van het Nederlands Filmfonds en een vertegenwoordiger van de omroepen koos Bankier van het Verzet unaniem uit 7 projecten. Telescoop is een samenwerkingsproject van NPO, CoBO en het Filmfonds waarbij in één keer een substantiële realiseringsbijdrage van 1,8 miljoen euro wordt toegekend. De afgelopen jaren werden in het kader van dit project onder meer Wiplala, Michiel de Ruyter, Publieke Werken, De Held en Falko Letters van Vuur (de laatste drie nog in productie) geselecteerd.

Naar verwachting wordt eind oktober van dit jaar een tweede Telescoopronde uitgeschreven.