Spring naar inhoudSpring naar footer

Steun voor Britse en Vlaamse coproducties met Nederlands aandeel

Tijdens de vierde ronde van de regeling Realisering minoritaire coproductie ontvangt één documentaire een bijdrage. In het kader van onze samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) zijn vier majoritaire Vlaamse coproducties en drie majoritaire Nederlandse coproducties geselecteerd.

Minoritaire Coproductie

The Gold Machine (documentaire)

Regisseur en scenarist: Grant Gee
Producent: Hot Property Films (UK)
Coproducent: BALDR film (NL)
Logline: De parallelle reizen van schrijven Ian Sinclair en zijn dochter Farne naar de Peruaanse jungle, in de voetsporen van een kolonialistische voorouder kruisen elkaar om een originele verkenning te geven - deels documentaire, deels fictie - over geschiedenis, creativiteit, noodlot en familie.
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

De volgende drie majoritaire Vlaamse coproducties zijn geselecteerd voor ondersteuning in realisering door het Nederlands Filmfonds:

Love is not an Orange (documentaire)

Regisseur en scenarist: Otilla Babara
Producent: Clin D'oeil (BE)
Coproducenten: Alegria Productions (FR) en Basalt Film (NL)
Logline: Moeders en dochters die door economische migratie van elkaar gescheiden zijn, ontwikkelen een gewoonte die de vorm van het post-Sovjet Moldavië zou veranderen: de uitwisseling van grote karntonnendozen gevuld met geschenken en videobanden.
Toegekende bijdrage: € 50.000,-

Juul (speelfilm, animatie)

Regisseur: Tom van Gestel
Scenarist: An De Gruyter
Producent: Fabrique Fantastique (BE)
Coproducenten: Toon2Tango (DE) en Keplerfilm (NL)
Logline: Na een mislukte luchtacrobatiek-act raakt het zeventienjarige circusmeisje Juul volledig verlamd. Haar radeloze vader, goochelaar Bor, probeert haar te laten optreden als levende marionet. Juul is niet meer instaat te communiceren, waardoor haar innerlijke razernij en wanhoop groeit en groeit. Uit protest tegen de vernederingen verandert ze zichzelf langzaam in porselein.
Toegekende bijdrage: € 200.000

The Silent Treatment (speelfilm)

Regisseur/scenarist: Caroline Strubbe
Producent: Minds Meet (BE)
Coproducenten: Laokoon (HU), Artemis (BE) en Volya Films (NL)
Logline: Tess (18), een Vlaams meisje met Stockholm-syndroom, stalkt in Boedapest de introverte, Szabolcs (40) en zijn vriendin Andrea. Andrea zoekt heimelijk toenadering tot de jonge stalkster en helpt haar zo om Szabolcs te confronteren met hun gemeenschappelijk verleden. Gaandeweg ontdekken ze alle drie hoezeer hun tragische achtergrond hun huidige relaties beïnvloedt en leren zich hiermee verzoenen.
Toegekende bijdrage: € 200.000

De volgende majoritaire Vlaamse coproductie is geselecteerd voor een aanvullende bijdrage door het Nederlands Filmfonds in het kader van NFF+VAF Plus*:

Het Smelt (speelfilm)

Regisseur: Veerle Baetens
Scenaristen: Veerle Baetens en Maarten Loix
Producent: Savage Film (BE)
Coproducent: PRPL (NL)
Logline: Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, keert de 26- jarige Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten.
Toegekend bijdrage: € 100.000,-

De volgende drie majoritaire Nederlandse coproducties zijn geselecteerd voor ondersteuning in realisering door het VAF:

De Onzichtbaren (documentaire)

Regisseur en scenarist: Martijn Blekendaal
Producent: Cerutti Film (NL)
Coproducent: Associate Directors (BE)
Logline: De Onzichtbaren is een lange jeugddocumentaire over kinderen die door nood gedwongen het vermogen hebben ontwikkeld om ongezien en onopgemerkt door het leven te gaan. De film vertelt het verhaal van een filmmaker die het plan opvat om met de hulp van die kinderen een onzichtbare superheld te creëren die als beschermengel over hen en hem kan waken.
Toegekend bijdrage: € 50.000,-

Toen we van de Duitsers verloren (speelfilm)

Regisseur: Guido van Driel
Scenarist: Guido van Driel en Bas Blokker
Producent: Family Affair Films (NL)
Coproducent: Polar Bear (BE)
Logline: Zomer 1974. De stad is leeg, alle vriendjes zijn met vakantie, Daan en Jonas moeten er samen wat van maken, maar hun hoofd is vol van Heleentje die weg is - en niet met vakantie.
Toegekend bijdrage: € 200.000,-

Vos en Haas redden het bos (speelfilm, animatie) - inclusief NFF+VAF Plus* steun:

Regisseurs: Mascha Halberstad en Tom van Gestel
Scenarist: Fabie Hulsebos
Producent: Submarine Animation (NL)
Coproducent: Walking the Dog (BE), Doghouse Films (LU)
Logline: Op een dag merken Vos en Haas en hun bosvrienden dat Uil is verdwenen. Als ze hem zoeken, ontdekken ze dat er opeens een groot, vreemd meer in het bos is. Heeft dat iets met Uils verdwijning te maken? Ze moeten Uil gaan zoeken, ergens daar op dat vreemde grote meer dat steeds groter wordt.... Dan begint een spannend en grappig avontuur.
Toegekend bijdrage: € 300.000,-

* NFF/VAF Plus:
Deze aanvullende bijdrage is voor het project dat op basis van productie-aanpak en concrete distributie-aanpak de meeste potentie heeft op een zo goed mogelijke uitbreng in het andere land (dus België/Vlaanderen of Nederland). In aanmerking komen speelfilms en lange animatiefilms die eerder een NFF/VAF bijdrage hebben ontvangen (maar nog in financiering zijn). Ook projecten die in de laatste ronde van het jaar worden ingediend komen in aanmerking. Het gaat om één aanvullende realiseringsbijdrage van € 100.000, die eenmaal per jaar wordt toegekend.

Afbeelding 1: The Gold Machine (Grant Gee, Hot Property Films, BALDR Film)

Afbeelding 2: Het Smelt (Veerle Baetens, Savage Film, PRPL)

Afbeelding 3: De Onzichtbaren (Martijn Blekendaal, Cerutti Film, Associate Directors)

Afbeelding 4: Uit de strip van Toen we van de Duitsers Verloren (Guido van Driel, Bas Blokker, Family Affair Films, Polar Bear)

Afbeelding 45 Vos en Haas redden het Bos (Mascha Halberstad en Tom van Gestel, Fabie Hulsebos, Submarine Animation, Walking the Dog, Doghouse Films)