Spring naar inhoudSpring naar footer

Penoza: The Final Chapter bekroond met Gouden Film

Meer dan 100.000 bezoekers hebben Penoza: The Final Chapter in de bioscoop gezien. De film, gebaseerd op de Nederlandse misdaadserie met Monic Hendrickx in de hoofdrol, heeft daarmee op zondagavond de Gouden Film-status behaald. De Gouden Film Award is een initiatief van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds. Penoza: The Final Chapter is de elfde film die in 2019 de Gouden Film Award ontvangt.

De Zwarte Weduwe is niet dood… Drugskoningin Carmen van Walraven zit ondergedoken in Canada en leidt daar een anoniem leven. Ze houdt zich overal buiten, totdat er op een avond een collega lastiggevallen wordt en Carmen niet anders kan dan haar te hulp schieten. Uit zelfverdediging vermoordt ze de dader, wordt opgepakt en uitgeleverd aan Nederland. Terwijl haar kinderen in shock zijn dat hun moeder nog leeft, zijn er ook wat mensen die nog een rekening met Carmen hebben openstaan. Iedereen wordt weer meegesleurd in een emotionele rollercoaster waarbij de problemen zich in rap tempo opstapelen. Carmen zal nu definitief moeten afrekenen met haar verleden om haar familie te redden.

Gouden Film
Diederik van Rooijen is verantwoordelijk voor zowel de regie als het script van Penoza: The Final Chapter. Hoofdrollen zijn voor Monic Hendrickx, Sigrid ten Napel, Stijn Taverne, Niels Gomperts, Olga Zuiderhoek, Hajo Bruins, Raymond Thiry en Loek Peters. De film wordt geproduceerd door NL Film in coproductie met KRO-NCRV en is tot stand gekomen met een bijdrage van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, CoBO en Stichting Abraham Tuschinski Fonds. Dutch FilmWorks verzorgt de filmdistributie van Penoza: The Final Chapter die momenteel in 129 bioscopen draait.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.