Spring naar inhoudSpring naar footer

PARADE Nederlandse inzending voor Oscars

De korte animatiefilm PARADE van Digna van der Put is uitgekozen om namens Nederland ingezonden te worden naar de Academy of Motion Picture Arts & Sciences in de categorie Animated Short Film. De film maakt hiermee kans op het winnen van een Academy Award for Best Animated Short Film, oftewel een Oscar®. De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Korte Animatiefilm, welke bestond uit afgevaardigden van het Holland Animation Film Festival (HAFF), KLIK! - Amsterdam Animation Festival en de Vereniging van Nederlandse Animatieproducenten (VNAP).Uit het rapport van de selectiecommissie: ”PARADE geeft een actuele maar ook tijdloze kijk op de optochten van het leven en de wereldgeschiedenis. De stijl en de techniek sluiten naadloos aan op het thema. De kijker stapt onschuldig mee op het vrolijke ritme om uiteindelijk te ervaren waar parades voor kunnen staan.“

PARADE ging afgelopen december in wereldpremière tijdens het London International Animation Festival (Groot-Brittanië). Vervolgens was de film te zien op een groot aantal vooraanstaande internationale festivals, zoals het Brussels Short Film Festival (België), Festival International du Film d'Animation d'Annecy (Frankrijk) en het Melbourne International Animation Festival (Australië). In het najaar wordt de film vertoond op het Filmets Badalona Film Festival (Spanje) en het Anima Mundi Festival (Brazilië). In Nederland is de film in september in de bioscoop te zien, tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht.

In de film PARADE gaan zes fanfare fluitspelers op verkenningstocht door het landschap van het uniform. Een tocht die niet verloopt zonder kleerscheuren.

Digna van der Put (1980) is een onafhankelijke filmmaker en heeft een eigen studio in Rotterdam. Ze begon haar carrière als tekenleraar en na een paar jaar lesgeven besloot ze zich te specialiseren in animatie. In 2009 studeerde ze af aan de Willem de Kooning Academie met de korte animatiefilm EEKHOORN & OLIFANT (2009). Vervolgens werkte ze aan grote projecten zoals de animatiespeelfilms PIM&POM - Het Grote Avontuur (2013), URBANUS (2014) en HEINZ. Momenteel werkt ze als animator in opdracht en realiseert tevens haar eigen projecten.

PARADE is geproduceerd door Ton Crone van het Nederlands Instituut voor Animatie film - NIAf. De film is mede tot stand gekomen met een afwerkingsbijdrage van het Nederlands Filmfonds.

EYE International organiseert de selectie van de korte animatiefilm die namens Nederland wordt ingezonden naar de Oscars®, de kwalificatievertoningen van de film in Los Angeles en verzorgt tevens de inzending van PARADE naar de Academy. Op 24 januari 2017 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Animated Short Film. De Oscars® worden uitgereikt op 26 februari 2017.

Bekijk hier de trailer van PARADE : https://vimeo.com/180756965