Spring naar inhoudSpring naar footer

Nieuwe vormen, meer mogelijkheden: Caleidoscoop

Met het nieuwe jaar introduceert het Filmfonds de vernieuwde low budget regeling Caleidoscoop. Met Caleidoscoop is het Fonds specifiek op zoek naar kleurrijke vormexperimenten waarbij eigenzinnigheid, authenticiteit en teamwerk centraal staan. Caleidoscoop biedt filmmakers ruimere budgetten en meer ontwikkelmogelijkheden voor avontuurlijke, vernieuwende projecten. Daarbij kunnen voortaan ook documentaireplannen met een grensverleggende aanpak worden ingediend. De regeling richt zich niet alleen op ervaren makers die voor een eigenzinnige hybride aanpak gaan, maar is ook toegankelijk voor nieuwe makers en beginnende producenten met uiteenlopende achtergronden.

De naam van de nieuwe regeling is niet zomaar gekozen. De caleidoscoop staat met zijn speelsheid en bijzondere kijkervaring voor een simpele opzet die in een handomdraai leidt tot maximale creativiteit. Dat is wat het Fonds zoekt. In aanmerking komen speelfilms, documentaires of hybride films van minimaal 60 minuten die met een beperkt budget inhoudelijk en in aanpak grensverleggend zijn. Vaak zal het om projecten gaan die buiten de geijkte paden en kaders van speelfilm- en documentaire financiering lijken te vallen.

Naast de voorwaarde van een helder en consistent cinematografisch concept, zal bij de beoordeling nog meer de nadruk komen te liggen op de samenkomst van vorm, inhoud en aanpak. De nieuwe regeling vervangt met ingang van 2023 de regeling Ontwikkeling en Realisering Low Budget.