Spring naar inhoudSpring naar footer

Nieuwe Nederlandse speelfilms Mitra en Do Not Hesitate geselecteerd voor Dutch Crossover

In het kader van het project Dutch Crossover zijn de speelfilms Mitra en Do Not Hesitate geselecteerd. Beide projecten ontvangen de maximale realiseringsbijdrage van €800.000 van het Nederlands Filmfonds.

Mitra
Regie & Scenario: Kaweh Modiri
Producent: BALDR Film
Coproducenten: CZAR (Belgie), in Good Company (Duitsland)
Logline: 35 jaar na de executie van haar dochter in Iran, ontdekt Haleh de vrouw die haar verraden heeft.

Dit is de tweede lange speelfilm van Kaweh Modiri (1982, Iran). Zijn eerste speelfilm,
Bodkin Ras won de FIPRESCI award op International Film Festival Rotterdam in 2016, en beleefde de Amerikaanse première op SXSW in Austin, Texas in hetzelfde jaar. Producent Frank Hoeve van BALDR Film is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als Producer on the Move tijdens het Cannes International Film Festival, dat momenteel in volle gang is.

Do Not Hesitate
Scenario: Jolein Laarman
Regisseur:
Shariff Korver
Producent: Lemming Film
Coproducenten: A Private View (Belgie), Diafragma (Colombia)
Logine: Wanneer hun meerdere verdwijnt komen drie jonge soldaten alleen te staan bij het bewaken van een militair voertuig. Steeds meer losgezongen van de werkelijkheid en in de hitte van de woestijn leidt de ontmoeting met een lokaal jongetje tot een oplopende strijd die hun leven voor altijd zal tekenen.

Do Not Hesitate is het tweede speelfilmproject van regisseur Shariff Korver (1982, Venezuela). Zijn eerste speelfilm Infiltrant ging in 2014 in première tijdens Toronto International Film Festival. De scenarist is Jolein Laarman (Kauwboy, Verdwijnen) en producent Lemming Film. Het project werd in 2016 geselecteerd voor de Berlinale Co-Production Market.

Beide projecten werden eerder gesteund in het kader van Talentontwikkeling in internationale context: naast een bijdrage voor scenario-ontwikkeling ontvingen de teams additionele steun om vanaf het begin internationale expertise te betrekken. Beide projecten zijn dan ook sterk internationaal georiënteerd.

Met Dutch Crossover ondersteunt het Filmfonds de productie van auteurfilms met culturele waarde die de potentie hebben om een bioscooppubliek van minimaal 50.000 mensen te bereiken én zich internationaal te onderscheiden. De eerstvolgende indiendatum is in het voorjaar van 2019.

Andere eerder gesteunde filmprojecten zijn: Layla M. (regie Mijke de Jong, scenario Jan Eilander en Mijke de Jong, producent Topkapi Films), de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar, Tonio (regie Paula van der Oest, scenario Hugo Heinen, producent NL Film & TV) Tulipani (regie Mike van Diem, scenario Peter van Wijk, producent Fatt Productions), Brimstone (scenario en regie Martin Koolhoven, producent N279 Entertainment), Beyond Sleep (scenario en regie Boudewijn Koole, producent KeyFilm), Bram Fischer (scenario en regie Jean van de Velde, producent Cool Beans) en Dorst (Saskia Diesing, producent KeyFilm).