Spring naar inhoud Spring naar footer

Nederlandse winnaars op 69ste editie Filmfestival Berlijn

Op de 69ste editie van de Berlinale, het internationale filmfestival in Berlijn, zijn de Nederlandse (co)producties niet onopgemerkt gebleven. In de Generation Kplus- sectie waren er Special Mentions voor de speelfilm Mijn bijzonder rare Week met Tess van Steven Wouterlood en de korte film #Bullyingstory van Eef Hilgers. Gisterenavond mocht daarnaast de film Stupid Young Heart van Selma Vilhunen, een coproductie tussen Finland, Zweden en Nederland de Kristallen Beer voor beste film in ontvangst nemen, de hoogste onderscheiding in het Generation 14plus – programma.

Generation Kplus en Generation 14plus zijn twee van de meest prestigieuze competitieprogramma’s voor films voor kinderen en jongvolwassenen ter wereld. De jury voor deze programma’s bestaat uit leeftijdsgenoten van deze doelgroepen. Zij hebben de Kristallen Beer toegekend aan Stupid Young Heart.

Daarnaast beoordeelde een internationale jury van volwassen filmprofessionals de films. Zij reikten twee prijzen uit: de Grand Jury Prize en de Special Mention (voor speelfilms en korte film). De Special Mentions waren dit jaar voor Mijn bijzonder rare Week met Tess en #Bullyingstory. De jury bestond dit jaar onder andere uit de Nederlandse filmmaker Nanouk Leopold (Cobain, Boven is het stil*) en de Australische Shooting Star van dit jaar, actrice en regisseur Tilda Cobham-Hervey (52 Tuesdays, Hotel Mumbai).

Nederlandse films vallen vaker in de prijzen bij Generation: vorig jaar won bijvoorbeeld de korte film Kiem Holijanda* van regisseur Sarah Veltmeyer de Kristallen Beer in de Generation 14plus. De speelfilm Prins* van Nederlandse filmmaker Sam de Jong mocht in 2015 het sterke Generation-programma openen.

Special Mentions Generation Kplus:

Mijn bijzonder rare Week met Tess* de eerste speelfilm van regisseur Steven Wouterlood, vierde dit jaar zijn wereldpremière in de Generation Kplus-sectie. De film is een BIND Film (NL) productie in coproductie met Duitsland.

De korte film #Bullyingstory (Nederlandse titel #Pestverhaal) van Eef Hilgers, geproduceerd door het Nederlandse Tangerine Tree, beleefde in Berlijn de internationale première.

Winnaar Kristallen Beer Generation 14plus:

De Nederlandse minoritaire coproductie Stupid Young Heart* van Selma Vilhunen (Nederlandse producent: Windmill Film, in coproductie met Finland en Zweden) scoort hoge ogen in het internationale festivalcircuit. Op de Berlinale won de film de Kristallen Beer voor de beste film, maar de film beleefde afgelopen september al de wereldpremière op Toronto International Filmfestival.

De 69ste Berlinale beleeft morgen de laatste festivaldag. In 2020 vindt het festival plaats van 20 februari tot 1 maart.

*Fondsondersteunde films