Spring naar inhoud Spring naar footer

Nederlandse productie wint Emmy Award

De Nederlandse interactieve documentaire Last Hijack, geproduceerd door Submarine Channel, won gisterenavond in Cannes een Emmy Award voor de beste online productie, in de categorie non-fictie. Last Hijack Interactive is een interactieve online documentaire, waarbij de kijker een kaping van een schip in Somalische wateren ervaart en kan navigeren tussen het perspectief van een Somalische kaper en de Engelse kapitein die gekidnapt werd.

Last Hijack bestaat uit een film en een online productie, geregisseerd door Femke Wolting en Tommy Pallotta. De film beleefde zijn wereldpremière op de Berlinale begin dit jaar en werd vertoond op festivals over de hele wereld. De productie van Submarine is nu ook in de Verenigde Staten zowel in de bioscoop als op iTunes, Netflix en vele andere Video on Demand platformen te zien. De online documentaire won al eerder internationale awards, waaronder de Prix Europa.

Last Hijack is een waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, vanuit het perspectief van de 32-jarige piraat Mohamed. In een mix van animatie en documentaire biedt de film een dramatische blik op de manier waarop deze Somalische piraat in dit gevaarlijke bestaan is terechtgekomen. Animaties van Mohameds herinneringen, angsten en dromen bieden een filmische aanvulling en contrast met de rauwe beelden uit zijn dagelijks leven.

Last Hijack Interactive is een Submarine Channel productie in coproductie met Razor Film, ZDF en IKON en tot stand gekomen met financiële steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Amsterdam, Mediafonds en Nederlands Filmfonds.
Last Hijack is een internationale coproductie van Submarine met Still Films (Ierland), Razor Film (Duitsland), Savage Film (België), IKON (Nederland) en ZDF (Duitsland). De film is tot stand gekomen met financiële steun van The Irish Filmboard, het MEDIA programma van de Europese Gemeenschap, het Nederlands Filmfonds, CoBO, Film- und Medienstiftung NRW, het Mediafondsen het Vlaams Audiovisueel Fonds.