Spring naar inhoudSpring naar footer

Nederlandse films geselecteerd voor Chicago International Film Festival

Met twee speelfilms en twee korte films in de selectie is Nederland goed vertegenwoordigd tijdens de aankomende editie van het Chicago International Film Festival.

Kom Hier Dat Ik U Kus*), de debuutspeelfilm van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden (geproduceerd door Submarine) beleeft haar internationale première in de New Directors competitie van Chicago. De wereldpremière vond zaterdag plaats op het Nederlands Film Festival.
In 2014 presenteerde het regisseursduo hun documentaire Ne Me Quitte Pas*) al op het Chicago International Film Festival.

Kom Hier Dat Ik U Kus, de verfilming van de gelijknamige, succesvolle roman van Griet Op de Beeck gaat over Mona, die negen jaar oud is als haar moeder bij een auto-ongeluk komt te overlijden. Haar vader Vincent krijgt al snel een nieuwe vriendin Marie, die het gezin inkomt als vervangende moeder en alle aandacht opeist. Mona maakt er op haar manier maar het beste van, want ze wil niet dat dit nieuwe gezin ook uit elkaar valt. Ze voelt zich verantwoordelijk en doet er alles aan om het te laten slagen, ook al gaat dat ten koste van zichzelf. Het wordt haar manier van leven. Ook als volwassene doet Mona haar uiterste best om iedereen gelukkig te maken. Maar de volwassen Mona beseft dat de wereld gevuld is met ego’s en eigendenkers en dat ze het heft in eigen handen zal moeten nemen om uiteindelijk zelf een gelukkig leven te kunnen leiden.

Distributeur September Film brengt Kom Hier Dat Ik U Kus in december uit in de landelijke bioscopen en filmtheaters.

Ivo van Aart’s De Kuthoer**) (een Telefilm geproduceerd door NL Film, internationale titel: The Columnist) is geselecteerd voor Chicago’s After Dark programma. De satirische horrorfilm heeft sinds haar vertoning op het Fantasia Festival in Montreal in augustus al veel positieve aandacht gekregen van filmcritici in Canada en de Verenigde Staten.

In De Kuthoer wordt columniste en auteur Femke, gespeeld door Katja Herbers, elke dag overspoeld met anonieme nare berichten op sociale media en wordt soms zelfs dood gewenst. Op een dag is ze er helemaal klaar mee en ontvlamt de woede in haar. Femke besluit wraak te nemen op haar 'reaguurders'.

Pilar*) van Diana Van Houten, Janis Joy Epping en Yngwie Boley (producent: il Luster) is opgenomen in de Shorts-sectie. De handgeschilderde animatiefilm ging in wereldpremière binnen de prestigieuze Short Cuts competitie van het Toronto International Film Festival.

Pilar speelt zich af in een post-apocalyptische stad waar de natuur de straten stilaan opnieuw inneemt. Het jonge hoofdpersonage Pilar besluit haar hart te volgen en haar enige menselijke vriend te verlaten voor haar innerlijke beest.

Tot slot wordt de korte horrorfilm Nightingale van regisseur Jasper de Bruin (producent: Make Way Film) gepresenteerd binnen het korte film-programma Creeping Chill-After Dark.

Nightingale gaat over de zwaar overwerkte verpleegster Julia, die wordt gestalkt tijdens haar nachtdienst in het verzorgingshuis. De werkdruk is hoog en haar cliënten hebben veel aandacht nodig. Ondertussen jaagt een mysterieus figuur op de lieve verpleegster. De spanning loopt zo hoog op dat Julia tot het uiterste wordt gedreven.

Het Chicago International Film Festival vindt dit jaar grotendeels online plaats in verband met het coronavirus. Een aantal films wordt vertoond in de ChiTown Movies Drivi-in bioscoop in Chicago en de overige films zullen online te zien zijn in de Verenigde Staten.

De 56e editie van het Chicago International Film Festival vindt plaats van 14 t/m 25 oktober.

*) films ondersteund door het Nederlands Filmfonds
**) ondersteund door CoBO Fonds en BNNVARA

Bron: See NL