Spring naar inhoud Spring naar footer

Nederlandse animatie op Annecy International Animation Filmfestival en Mifa 2020

Drie creatieve Nederlandse producties zijn geselecteerd voor het online Annecy Animation Film Festival (15-30 juni) en de bijbehorende filmmarkt MIFA (15-19 juni).

The Hospital, een aflevering van de baanbrekende Amazon-serie Undone van regisseur Hisko Hulsing, is geselecteerd voor TV Films in Competition. De serie is geproduceerd door The Tornante Company (VS) en mede geproduceerd door Submarine (NL/VS) en Minnow Mountain (VS).

Terwijl ze herstelt in het ziekenhuis van haar auto ongeluk, praat Alma met haar overleden vader die een verwarrend maar dwingend verzoek doet. De aflevering, geschreven door showrunners Kate Purdy en Raphael Bob-Waksberg, neemt de kijker mee op een surrealistische reis door Alma's herinneringen en onderbewustzijn.

Net als in eerdere Hulsing films, zoals Junkyard (2012) en Montage of Heck (2015, waarvoor hij de animaties maakte), is voor de serie gebruik gemaakt van rotoscoping-animatie gecombineerd met een reeks prachtige en expressieve achtergronden van olieverfschilderijen. Undone is de eerste televisieserie die op deze manier is gemaakt.

"Door die technieken te combineren met 3D en projectiemapping, ontstaat een dergelijke nieuwe stijl", zegt de regisseur. Undone is gemaakt door een groot team animatoren en kunstenaars in Amsterdam, Austin en Los Angeles. De serie werd ondersteund met de Production Incentive van het Nederlands Film Fonds.

Wiebe Bonnema's The End is geselecteerd voor de sectie Graduation Films in Competition

In de korte film, geïnspireerd op ‘spaghettiwesterns’ van Sergio Leone en anderen, blijven we een cowboy volgen op zijn laatste reis naar het lege niets van de woestijn, nadat hij de stad heeft verlaten die hij zojuist heeft gered. Zelfs nadat de woorden The End op het scherm zijn verschenen...

“Het is een van mijn favoriete clichés uit de westerns, het moment waarop de cowboy wegrijdt in een leeg landschap. Ik vind het een heel mooi beeld, zo romantisch”, zegt de jonge filmmaker.

The End is gemaakt met 2D animatietechniek en geproduceerd door ArtEZ Hogeschool.

De 2D videoclip Careful van Alice Saey zit in de Commissioned Films in Competition-sectie

Op een magische planeet plukken, borstelen, weven, vissen en verzamelen kleine wezens elementen uit hun natuurlijke omgeving om als groep gezamenlijk in hun onderhoud te voorzien. De onderlinge samenwerking verandert echter in chaos zodra de wezens deze elementen alleen voor zichzelf gaan benutten.

Careful is een videoclip gemaakt voor de Nederlandse muzikant Jo Goes Hunting. De regisseur is Frans, maar woont de helft van de tijd in Rotterdam, waar ze een animatiestudio deelt met Nienke Deutz. Deutz werkte ook aan Careful, samen met Daan Faudet en Wiep Teeuwisse.

In 2018 ontving Saey de Commissioned Films Jury Award in Annecy voor haar videoclip Happy, gemaakt voor Mark Lotterman (ook een Nederlandse muzikant). Collega's Nienke en Wiep hebben ook prijzen gewonnen in Annecy. Nienke won in 2018 de Cristal Award for Best Short Film voor Bloeistraat 11 (België/Nederland). Wiep won de Cristal for Best Graduation Film voor Depart at 22 (2016).

Saey's nieuwe film Flatastic, een Frans / Nederlandse coproductie, wordt gepresenteerd tijdens de MIFA, de filmmarkt van Annecy. Miyu is wederom de Franse partner terwijl Keplerfilm de Nederlandse partner is. De film word ondersteund door het Nederlands Filmfonds en gaat in oktober 2020 in productie.

Er neemt een grote Nederlandse delegatie deel aan de online varianten van het Annecy Animatie Filmfestival en de MIFA. Deze delegatie is georganiseerd door SEE NL (Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds & Film Commission) in samenwerking met de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA). Op de MIFA is SEE NL aanwezig met een virtuele Nederlandse stand.

Bron: Eye International