Spring naar inhoud Spring naar footer

Nederlands Filmfonds en Hubert Bals Fonds breiden samenwerking uit

Vanaf 2017 breidt het Nederlands Filmfonds de samenwerking met het HBF uit, door jaarlijks 10 internationale filmprojecten met een bijdrage voor script- en projectontwikkeling te ondersteunen. Het nieuwe NFF+HBF Co-Development programma is een aanvulling op het al bestaande, succesvolle NFF+HBF Co-Production programma, dat tijdens deze editie van IFFR zijn 10e verjaardag viert.

Het Hubert Bals Fonds vernieuwt tevens haar regels en deadlines voor de aanvraagrondes van 2017. Belangrijke veranderingen zijn onder andere de oprichting van twee aparte programma’s voor de Script- en Projectontwikkeling regeling: HBF Bright Future (max. €10,000 per project) voor eerste en tweede speelfilms van filmmakers, en HBF Voices (max. €10,000 per project) voor speelfilms van meer ervaren filmmakers. De aanvraagdeadlines voor voor Nederlandse producenten zijn 14 maart en 3 oktober 2017. Klik hier voor meer informatie.

Twee films die door het programma ondersteund werden zijn dit jaar te zien op IFFR: Rey (Niles Atallah, Chili/Frankrijk/Nederland/Duitsland/Qatar) – opgenomen in de Hivos Tiger Competition - en White Sun (Deepak Rauniyar, Nepal/VS/Qatar/Nederland) in Limelight.

Geografisch gezien blijft het HBF zich richten op het steunen van getalenteerde filmmakers uit landen die op de DAC-lijst van het OECD staan. Daarnaast zijn enkele landen toegevoegd die laag scoren op de World Free Press Index: Rusland, Singapore, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Bahrein and Qatar. Het HBF zal ook filmmakers ondersteunen uit landen van de DAC-lijst, die elders wonen (bijvoorbeeld zij die een dubbele nationaliteit, vluchtelingenstatus of verblijfsvergunning hebben).

Het HBF ondersteunt de distributie van de door het fonds gesteunde films in de Benelux. IFFR wil zich inzetten als ’custodian’ van de Benelux distributierechten van alle films die vanaf 2017 door het fonds worden ondersteund. De Benelux-rechten blijven bij de rechthebbende. IFFR zal bij de uitbreng van de films samenwerken met distributeurs en/of de films via haar eigen kanalen uitbrengen, bijvoorbeeld via IFFR.com/Unleashed.

(foto: het vernieuwde IFFR PRO team (van links naar rechts): Fay Breeman (IFFR PRO Fund Coordinator), Marit van den Elshout (Head of IFFR PRO), Inke van Loocke (IFFR Pro CineMart Coordinator).