Spring naar inhoud Spring naar footer

Nederland zeer sterk vertegenwoordigd op het Toronto International Film Festival

Met maar liefst tien films, inclusief een aantal minoritaire coproducties, is Nederland prominent aanwezig op de komende editie van het Toronto International Film Festival (TIFF, 10-20 september).

Full Contact van scenarist/regisseur David Verbeek (geproduceerd door Lemming Film) is geselecteerd voor Platform en beleeft zijn wereldpremière binnen deze nieuwe internationale competitie van het festival. In totaal twaalf films van filmmakers met een sterke auteursvisie dingen mee naar de prijs voor beste film die wordt toegekend door een internationale jury die bestaat uit Jia Zhang-ke, Claire Denis, Agnieszka Holland. Full Contactvertelt het verhaal van een drone piloot die per ongeluk een school in Afghaans/Pakistaans grensgebied bombardeert waarna hij, gedreven door schuldgevoel, op zoek gaat naar de betekenis van zijn leven.

De wereldpremière van The Paradise Suite, de tweede speelfilm van scenarist/regisseur Joost van Ginkel (productie: PRPL en Bastide Films), vindt plaats in Toronto’s Discovery-programma voor films van nieuwe, veeldbelovende filmmakers. The Paradise Suite is een rauw-poëtische mozaïekvertelling die zich afspeelt in Amsterdam.

(Otto), de nieuwe animatiefilm van Job, Joris & Marieke gaat in wereldpremière in de korte film competitie Short Cuts International. Job, Joris & Marieke’s vorige film A Single Life ging vorig jaar ook in première in Toronto en werd eerder dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorie korte animatiefilm.

Alex van Warmerdam’s Schneider Vs. Bax(productie: Graniet Film) wordt gepresenteerd in deContemporary World Cinema-sectie. De zwarte komedie waarin een huurmoordenaar de ogenschijnlijk makkelijke opdracht krijgt een schrijver om te brengen, beleefde recent zijn internationale première in de hoofdcompetitie van het Film Festival Locarno.

Daarnaast is een zestal minoritair Nederlandse coproducties geselecteerd voor Toronto. Neon Bullvan de Braziliaanse regisseur Gabriel Mascaro (NL coproducent: Viking Film) zit in de Platform-competitie. The Idol van de Nederlands-Palestijnse filmmaker Hany-Abu Assad (NL coproducent: KeyFilm) en The Lobster van Yorgos Lanthimos (NL coproducent: Lemming Film) zijn opgenomen in Special Presentations. Alexander Sokurov’s Francofonia(NL coproducent: N279 Entertainment) wordt gepresenteerd binnen Masters, de documentaireThe Event van Sergei Loznitsa (NL coproducent: Atoms & Void) binnen Wavelenghts en het Belgisch-Nederlandse D’Ardennen van Robin Pront (NLcoproducent: PRPL) is te zien in Discovery.

Alle bovengenoemde films zijn ondersteund door het Nederlands Filmfonds.

Naast het grote aantal (co)producties op het festival, is Nederland ook goed vertegenwoordigd bij de verschillende platforms voor filmmakers en producenten. Floor Onrust van Family Affair Films is geselecteerd om deel te nemen aan het Toronto Producers Lab, een netwerkevenement dat voor het zesde achtereenvolgende jaar wordt georganiseerd door European Film Promotion. Ricky Rijneke is uitgekozen als participant van het prestigieuzeTalent Lab Toronto, het talentontwikkelingsprogramma van TIFF waarbij Canadese en internationale opkomende filmmakers met elkaar in contact worden gebracht en worden begeleid door meer ervaren en gerenommeerde regisseurs waaronder Wim Wenders.