Spring naar inhoud Spring naar footer

Meer zichtbaarheid voor Nederlandse filmproducties bij de NPO

Nederlandse producenten van bioscoopfilms zijn het met de NPO eens geworden over het medefinancieren en uitzenden van 18 films per jaar via de tv-zenders en on demand-platforms van de publieke omroep. De NPO heeft hierover met de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA), in samenspraak met de Nederlandse Content Producenten (NCP), een akkoord gesloten.

Het Filmfonds is blij met de overeenstemming die is bereikt. Dankzij het akkoord zal een breed publiek toegang krijgen tot een divers aanbod van Nederlandse films. De afspraken zullen bovendien bijdragen aan het versterken van de positie van de Nederlandse filmsector en een stimulans zijn voor de professionele ontwikkeling van talentvolle makers.

Het akkoord gaat om grote publieksfilms en kleinere filmparels, die voortaan uiterlijk 8 maanden nadat ze in de bioscoop te zien zijn geweest, via de NPO kunnen worden bekeken. De films zijn dan gedurende 3 jaar exclusief beschikbaar via de kanalen en platforms van de NPO, zoals NPO 1, NPO 2, NPO 3 en NPO Start/NPO Plus.

Bioscoopfilms die in het verleden in samenwerking met de publieke omroepen zijn gemaakt zijn bijvoorbeeld Tonio, Bloed Zweet en Tranen, Layla M., Brimstone, Chez nous, Achtste-groepers huilen niet, Michiel de Ruyter, Bankier van Verzet en Minoes.