Spring naar inhoud Spring naar footer

Makersavond Onderzoek & Experiment

Op 10 juli vond de Filmfonds-makersavond van Onderzoek & Experiment plaats in een uitverkocht Lab111, onder de titel: Nieuw Experimenteel #4: de weg terug naar huis.

Na een openingswoord van filmconsulent Onderzoek & Experiment Dick Tuinder, waarin hij een experimentele vergelijking maakte tussen de beeldende kunst en de filmkunst van de afgelopen 1200 jaar, presenteerden vier makers hun films waarvan er drie nog in productiefase zijn.

Juul Hondius sprak over zijn nieuwe film en tentoonstelling To Unveil A Star. Hij toonde een indrukwekkend fragment en nam de toeschouwers met een aantal historische beelden uit zijn eigen jeugd terug naar waar het voor hem allemaal begon: de eerste vredesdemonstratie waaraan hij in 1980 als tiener deelnam.

Vervolgens toonde Dick Verdult een fragment uit zijn kostuumdrama Viva Matanzas waarin hij een met behulp van de plaatstelijke bevolking van Calanda – niet geheel toevallig de geboorteplaats van Buñuel – een reconstructie van de slag om een Zilvervloot ensceneerde, waarin ernst en absurdisme, als de twee oorlogsvloten, elkaar omcirkelen. Tevens ging hij in op de verschillen en overeenkomsten tussen zijn praktijk als filmmaker en als beeldend kunstenaar.

Jeanette Groenendaal toonde fragmenten uit haar nieuwe film Dramayama, waarin zij de Maya-sjamaan Branly volgt op diens zoektocht naar de oorsprong van zijn voorouder cultuur, wat hem via spuwende vulkanen, breinscans, astrologie en goden in de gedaante van een olifant naar het zuiden van hedendaags India voert. De film is de neerslag van 15 jaar lange draaiperiode.

Lucienne Venner presenteerde met haar band een drietal songs die mede de basis vormen van de narratief van haar nieuwe film Silent Heat. Een hallucinante zoektocht van een jonge vrouw naar haar seksuele identiteit tegen een achtergrond van maritieme symboliek. Het optreden werd begeleid door een schets van de eerste proefopnames op Sardinië.foto: Lucienne Venner & band, foto gemaakt door Mattis Cuypers.