Spring naar inhoud Spring naar footer

Lockdown Cinema: Sex Sells

In juli vorig jaar werd Lockdown Cinema geïnitieerd als onderdeel van ons pakket COVID-19 steunmaatregelen. Deze eenmalige regeling richtte zich op projecten die de beperkingen van de lockdown omzetten naar filmische kracht. De ontvangen aanvragen toonden de veerkracht, creativiteit en diversiteit van de Nederlandse filmindustrie en maar liefst elf projecten werden er geselecteerd. Tijd om eens terug te kijken naar de projecten die een toekenning kregen. Hoe is het hen vergaan? Elke week richten we de schijnwerpers op een ander project: producent Rudi Brekelmans van Rubr Film over Sex Sells:

“Tijdens de eerste golf las ik over de desastreuze invloed van de pandemie op sekswerkers. De uitvoerders van het ultieme contactberoep liepen grote kans om door de mazen van het sociale vangnet te vallen. Aan de andere kant las ik over de sterk oplopende vraag naar seksspeeltjes. Ook in lockdown blijven mensen behoeftes houden en het leek erop dat de leegte die de sekswerkers gedwongen achterlieten werd opgevuld door allerhande toys. De een z’n dood is de ander z’n brood. Toen de oproep van het Filmfonds kwam om ideeën in te dienen wist ik dat ik met deze tegenstelling iets wilde doen. Ik verzon twee hoofdpersonages en daarmee was de basis gelegd voor wat de film ’Sex Sells’ werd.”

Sex Sells speelt zich af in een periode dat de coronamaatregelen enigszins versoepeld zijn. Ellen, een zelfstandig werkende escortdame die door de crisis op de rand van de financiële afgrond heeft gebalanceerd, probeert vastberaden de draad van haar leven weer op te pakken. Ze wordt ingehuurd door de geïsoleerd levende Evert, die tijdens de pandemie juist enorme winsten heeft behaald. Aanvankelijk klikken de twee einzelgängers wel, maar wanneer Ellen de waarheid ontdekt achter Evert’s financiële succes loopt de avond voor beiden uit op een catastrofale confrontatie.

“Ik had één harde eis; ondanks de pandemie mocht Sex Sells geen compromisfilm worden. Geen telefoon- of webcambeelden, maar juist nu een fictiefilm met de volle kracht van een getalenteerde cast en crew. In november hebben we vier dagen gedraaid op een afgelegen locatie in Zeeuws-Vlaanderen. We hebben geleefd in bubbels, met voor iedere mini-bubbel een eigen huisje op een nabijgelegen recreatiepark. We hebben een ‘health and safety manager aangesteld, wiens enige taak op de set was om er voor te zorgen dat iedereen zich strikt aan het corona-protocol hield.

Zo is het ons hopelijk gelukt om met Sex Sells een volwaardige korte film te maken die niet gedateerd voelt op het moment dat de pandemie voorbij is. De hoofdrollen worden gespeeld door Astrid van Eck en Wim Willaert. Het is nu begin februari 2021 en de film is zo goed als gemonteerd. Keuzes worden gemaakt voor muziek en dan gaat het proces van nabewerking en mixage beginnen. We verwachten de film in het voorjaar van 2021 uit te kunnen brengen, maar een exacte releasedatum is nog niet bekend. Dit mede vanwege de vooralsnog te onzekere situatie in het vertoningsklimaat.”