Spring naar inhoudSpring naar footer

Kristallen Film voor JHERONIMUS BOSCH - Touched by the Devil

JHERONIMUS BOSCH – Touched by the Devil, een documentaire van regisseur Pieter van Huijstee, heeft de Kristallen Film status bereikt. Meer dan 10.000 bezoekers zagen de film over het mysterie rondom de schilderijen van Jheronimus Bosch in de bioscoop. De Kristallen Film wordt op een later moment namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds uitgereikt.

De film JHERONIMUS BOSCH – Touched by the Devil volgt het kunsthistorisch researchteam dat het mysterie van de circa 25 nog bestaande schilderijen van Jheronimus Bosch probeert te ontrafelen. Vijf jaar lang reizen de experts van het Bosch Research and Conservation Project de wereld over om de werken van de schilder in musea zoals het Prado, het Louvre, de Galleria dell’Accademia in Venetië en de National Gallery in Washington in detail te onderzoeken met röntgenfotografie en infraroodtechnieken. Voor het eerst in de geschiedenis is het mogelijk door te dringen tot de onderste verflagen en zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Het onderzoek roept de vraag op of alle werken wel echt door hem zijn geschilderd. De museale wereld wacht in spanning de resultaten af. Is hun Bosch wel een echte Bosch?

JHERONIMUS BOSCH – Touched by the Devil is een film van regisseur Pieter van Huijstee. De documentaire is geproduceerd door Pieter van Huystee Film in coproductie met NTR en is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds en Creative Europe MEDIA. De film wordt gedistribueerd door Publicfilm in samenwerking met Amstelfilm en is momenteel in 32 filmtheaters te bewonderen.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens door Netwerk Scenarioschrijvers de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijver van de film.

JHERONIMUS BOSCH – Touched by the Devil is de tweede documentaire die dit jaar de Kristallen Film status behaalt. De documentaire maakt onderdeel uit van een drieluik.

Kijk voor meer informatie op: www.jheronimus-bosch.nl