Spring naar inhoudSpring naar footer

Kristallen Film voor de Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, een documentaire van Cherry Duyns, heeft de Kristallen Film status bereikt. Na de première op het afgelopen Nederlands Film Festival zagen ruim 10.000 bezoekers de film, over de bevlogen en aangrijpende uitvoering van de beroemde Matthäus Passion door Reinbert de Leeuw, in de bioscoop. Om dit succes te vieren werd de Kristallen Film vanochtend op feestelijke wijze overhandigd aan Cherry Duyns in EYE te Amsterdam. De Kristallen Film wordt uitgereikt door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds.

Pianist, componist, dirigent Reinbert de Leeuw, 78 jaar, heeft zijn leven gewijd aan de moderne klassieke muziek, van Schönberg tot Oestvolskaya. Nu, aangekomen in de kromming van zijn levensboog draait hij zich om en strekt hij zijn armen uit naar Johann Sebastian Bach, naar de Matthäus Passion. Regisseur Cherry Duyns volgt Reinbert de Leeuw vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de aangrijpende uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. Een film over het mysterie van muziek, de betovering. Over de bezieling van musici, over ontroering en de onstuitbare bevlogenheid waarmee Reinbert de Leeuw opgaat in Bach’s monumentale Matthäus Passion.

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw is geregisseerd door Cherry Duyns en geproduceerd door Interakt (René Mendel, Mira Mendel) in coproductie met de VPRO. De film is tot stand gekomen met een bijdrage van het CoBO fonds, en werd in distributie ondersteund door het Nederlands Filmfonds. De distributie van de documentaire is in handen van Cinema Delicatessen in samenwerking met Mokum Filmdistributie. De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw is momenteel in 7 Nederlandse filmtheaters te zien.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.

De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw is de zevende documentaire die dit jaar de Kristallen Film status behaalt.