Spring naar inhoud Spring naar footer

Heb je zin om naar Beijing te gaan?

Hoe vaak belt iemand je op met die vraag? In mijn leven was het in elk geval de eerste keer. Ellis Driessen nodigde me uit als lid van de Nederlandse delegatie met de missie: jeugdfilm coproducties tussen Nederland en China stimuleren.

Ik was overweldigd en voelde me buitengewoon vereerd. Eerlijk gezegd stond China niet hoog op m’n lijstje als vakantieland, maar dit is natuurlijk iets totaal anders. Chinese collega’s ontmoeten en een seminar verzorgen met een uitgebreide Q & A over jeugdfilms. En je eigen film vertoond met Chinese ondertiteling!

Het werd een overweldigende ervaring (en ik wil er nu ook op vakantie naar toe!). Ons team (Doreen Boonekamp, Ellis Driessen, Leontine Petit, Harro van Staverden, Dennis Bots en ik) heeft een hele dag verzorgd op de filmacademie van Beijing voor een gehoor van 200 professionals. Alles met een tolk natuurlijk. Ik was een beetje bang dat er nauwelijks vragen uit de zaal zouden komen. Niets was minder waar. Ze hielden nooit meer op. Om vijf uur waren wij uitgeput en zij nog zo fit als wat, ze bleven maar vragen. Wat me opviel is dat ze heel eager zijn om te leren en erg gepassioneerd. Ze zijn gewend om keihard te werken en hun eerste motief is geld verdienen. Maar ze willen ook inhoud. Dat staat nog in de kinderschoenen, maar de wens om te veranderen en te groeien vond ik zeer voelbaar. Op de film die wij inbrachten, Achtste Groepers Huilen Niet, werd heel positief en emotioneel (Chinezen Huilen Wel) gereageerd, terwijl het geen gemakkelijk en zeker geen commercieel onderwerp is.

De volgende dag hadden we 1-op-1 gesprekken met collega’s. Daarbij ontmoette ik weer zeer gepassioneerde collega’s, die echt voor inhoud willen gaan. En Doreen en de producenten in ons team hebben ook goede en spannende zaken gedaan. Ik denk niet dat onze jeugdfilms nu massaal geremaked gaan worden in China, maar ik weet zeker dat ons bezoek een staartje gaat krijgen. Ik verwacht dat we onze kennis uit gaan wisselen en op termijn serieus samen gaan werken in de vorm van coproducties of wellicht coaching bij scriptontwikkeling en/of regie.

China is tof en spannend en ik ben dankbaar dat ik mee mocht.

Wat mij betreft: missie geslaagd!

Karen van Holst Pellekaan (scenarist)