Spring naar inhoudSpring naar footer

Founding father van het Cinekid-filmprogramma Harry Peters overleden

Een van de belangrijkste aanjagers van de jeugdfilm, Harry Peters, is overleden. Hij legde de basis voor het filmprogramma van het Cinekid Festival, dat dit jaar 36 jaar bestaat. Met zijn uitgebreide kennis van- en passie voor internationale jeugdfilms heeft hij 16 jaar lang, sinds de oprichting in 1987, het Cinekid-filmprogramma vormgegeven en een grote rol gespeeld in het Nederlandse jeugdfilmlandschap.

Als filmprogrammeur bij Cinekid zette hij zich in om kwalitatieve jeugdfilms een publiek te geven. Zo voegde Cinekid onder Peters’ hoede films toe aan het bekende bioscoopaanbod die normaliter niet in de bioscoop te zien waren. Zoals Peters het zelf beschreef in een interview in De Volkskrant (1995): “We laten zien dat er nog meer onder de zon is dan die Amerikaanse films. Onze ervaring is dat kinderen die normaliter naar Speed (Amerikaanse actiethriller uit 1994, red.) gaan, deze films ook aardig vinden en dan vragen of er nog meer van dat soort films zijn”. Op deze manier zorgde Harry Peters ervoor dat kinderen in heel Nederland de kans kregen om unieke, kwalitatieve jeugdfilms in de bioscoop te zien.

Naast programmeur bij Cinekid was Harry Peters ook distributeur van jeugdfilms vanuit zijn rol als Beleidsmedewerker Film bij de toenmalige Landelijk Ondersteuningsinstituut Kunstzinnige Vorming (LOKV). Als programmeur en distributeur zette hij zich in voor het belang van kwalitatieve jeugdfilms in Nederland. Hij was overtuigd van de kwaliteit waar jeugdfilms aan moesten voldoen en maakte zich hard voor een grotere rol voor jeugdfilm in het Nederlandse filmlandschap. Zo kocht hij producties aan uit Denemarken, Hongarije, Tsjechië, Finland, Oostenrijk, Noorwegen of Letland waar commerciële distributeurs geen interesse in hadden. Hij speelde een belangrijke rol bij het stimuleren van het Nederlands Filmfonds om, naar Deens concept, een kwart van het Nederlandse productiebudget aan jeugdfilms te besteden. Op deze manier heeft Harry Peters bijgedragen de jeugdfilm als fenomeen een bestaansrecht te geven in Nederland.

Over Cinekid

Cinekid wil verwonderen, vermaken, verbinden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot zelfstandige, bewuste en weldenkende wereldburgers. Om dit te bereiken presenteert, produceert, leert en communiceert Cinekid met, door en over film en bewegend beeld in een taal die kinderen bereikt.

Ook is Cinekid hét internationale platform gericht op kinderfilmproducties om daarmee het aanbod en de kwaliteit van de filmproducties te vergroten en de industrie te verbinden. Cinekid Festival vindt plaats van 12 t/m 30 oktober in het hele land. Volg het laatste Cinekid-nieuws op Facebook, Instagram en via de Cinekid nieuwsbrief.