Spring naar inhoudSpring naar footer

Filmsector reageert op openbare consultatie regelgeving kinderarbeid

De Nederlandse filmsector en het Nederlands Filmfonds hebben hun zorgen geuit over de effecten van de voorgestelde herziening van de beleidsregel voor het verbod op kinderarbeid.

Het Fonds en de sector zijn er voor om de regeling transparant en werkbaar te maken voor alle betrokkenen, waarbij het welzijn van kinderen voorop staat. Het grote struikelblok in de regeling zoals nu is voorgesteld betreft de verlaging van het aantal speelbeurten voor kinderen van 24 naar 18 en de begrenzing van het spelen op zondag. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om in de toekomst in Nederland nog kinderfilms en -series te maken. De jeugd- en familiefilm is nationaal en internationaal het visitekaartje van de Nederlandse filmsector. Dit blijkt niet alleen uit het gegeven dat deze films met 45% over de afgelopen tien jaar het belangrijkste aandeel vormen in het aantal bezoekers van het totaal aantal uitgebrachte Nederlandse films. Ook de vele internationale coproducties, festivalselecties en prijzen bewijzen dat de Nederlandse jeugd- en familiefilms hoog aangeschreven staan.

De media berichtten gisteren breed over de ontheffingsregels op het verbod kinderarbeid. Een aantal links treft u hieronder aan:

NU
http://www.nu.nl/film/4083983/filmfonds-bezorgd-effecten-van-herziening-regels-kinderen.html

Radio 1 interview met Doreen Boonekamp
NOS
Parool
De internet consultatie van het Ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid vindt u hier:https://www.internetconsultatie.nl/ontheffing_verbod_kinderarbeid