Spring naar inhoud Spring naar footer

Films kijken in bioscoop en filmtheater: het kan weer!

Bioscopen en filmtheaters openen hun deuren donderdag 19 november weer binnen de maatregelen die voor de sluiting op 4 november golden.

Dit is goed nieuws voor de Nederlandse films die hun première beleven: De Vogelwachter en De Dood van Antonio Sánchez Lomas. En ook voor de films die geprolongeerd kunnen worden in een breder aantal bioscoopzalen: de Nederlandse Oscar-inzending Buladó in meer dan 45 zalen, Buiten is het Feest van Jelle Nesna in meer dan 65 zalen, prijswinnende documentaire van Sonja Wyss Farewell Paradise in meer dan 20 zalen, Isabel Lamberti’s debuutfilm La Última Primavera in meer dan 25 zalen, winnaar Beste Nederlandse Kinderfilm Jackie & Oopjen in meer dan 30 zalen en Gouden Film-winnaar Casanova’s in meer dan 120 zalen. In totaal gaan er maar liefst elf films in première donderdag.

IDFA 2020
Dit nieuws komt ook net op tijd voor documentairefestival IDFA. De 33e editie wordt vanavond geopend door Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, in een online openingsceremonie. Het festival is dit keer zowel in de filmtheaters als online te zien. Festivaldirecteur Orwa Nyrabia in de Volkskrant: “ IDFA cancelen was eigenlijk nauwelijks een optie. En ook zaalvertoningen, hoe klein ook, horen bij het festival. Dat moment is voor makers zó betekenisvol.” Check hier de fondsgesteunde titels die op het festival draaien.

Kijk Ons
Voor Kijk Ons, de campagne van de Nederlandse filmtheaters die op 4 december van start gaat in 25 filmtheaters met de vertoning van Kom hier dat ik u kus, is dit ook een fijn bericht. Kijk Ons is een initiatief van NFO (Nederlands Filmtheater Overleg), Eye Filmmuseum, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival om de Nederlandse artistieke film te promoten.