Spring naar inhoudSpring naar footer

Filmfonds Wildcard-film De Lengte van Liefde wint Filmprijs van de Stad Utrecht

De Filmprijs van de Stad Utrecht is tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) uitgereikt aan De Lengte van Liefde van Anna Peeters, een film die mede tot stand is gekomen door de ondersteuning van een Filmfonds Wildcard.

Het Nederlands Filmfonds selecteert elk jaar Wildcard-winnaars uit ingestuurde eindexamenfilms. Deze worden uitgereikt tijdens de NFF Talentdag van het Nederlands Film Festival. Anna Peeters ontving in 2013 de Filmfonds Wildcard voor haar eindexamenfilm Hoe ik mei en juli voel, en werkte met haar Wildcard aan De Lengte van Liefde.

Wethouder Cultuur Kees Diepeveen reikte of het NFF de Filmprijs van de Stad Utrecht uit aan regisseur Anna Peeters voor deze debuutfilm. De prijs bestaat uit een beeld en een geldbedrag van € 5.000 en wordt toegekend aan het beste regiedebuut uit de NFF Debuutcompetitie. De winnaar is voorgedragen door een jury bestaande uit producent Monique Busman, regisseur Douwe Dijkstra en scenarioschrijver Franky Ribbens:

De maker toont een scherp observatievermogen. Haar film is cinematografisch sterk met mooie beelden. Dat vindt de jury bijzonder, omdat de regisseur zo dicht op de personages filmt. De sound-scape sluit perfect aan bij het verhaal. De jury vindt het gedurfd om in de film niet de focus te leggen op Jasmijn, maar op haar moeder en haar praktische oplossingen om zelfstandigheid van haar dochter mogelijk te maken.

Sinds 2014 worden er zes Wildcards uitgereikt: drie voor documentaire (elk 40.000 euro), twee voor fictie (elk 80.000 euro) en één voor animatie (40.000 euro). De Filmfonds Wildcards zijn een stimuleringsprijs van het Fonds voor jonge, talentvolle filmmakers die net afgestudeerd zijn aan een film- of kunstacademie. De winnaars krijgen de mogelijkheid om zonder restricties een nieuwe film te maken onder begeleiding van een producent en een coach. Hiermee wil het Fonds de ontwikkeling van nieuw talent stimuleren om hun eerste stappen te zetten in het professionele werkveld.