Spring naar inhoudSpring naar footer

Filmfonds DocLab Interactive Grant 2021 naar [Posthuman Wombs] en Disarmed

De Filmfonds DocLab Interactive Grant 2021 gaat dit jaar naar de interactieve kunstwerken [Posthuman Wombs] van Anna Fries en Malu Peeters en Disarmed van Alexandra Barancová, Jae Perris en Moniker.

De projecten krijgen samen een ontwikkelbijdrage van 20.000 Euro en gaan in november in première tijdens het IDFA DocLab programma 2021. Met deze prijs stimuleren het Nederlands Filmfonds en het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) innovatieve projecten met internationale potentie. De prijs wordt voor de vijfde keer uitgereikt.

[Posthuman Wombs]

[Posthuman Wombs] van Anna Fries en Malu Peeters creëert een speculatieve wereld waarin alle lichamen zwanger kunnen zijn. Het werk onderzoekt niet- normatieve zwangere lichamen, met als doel het opnieuw vormgeven van het overheersende beeld van zwangerschap: de eeuwig lachende zwangere cis- vrouw, een beeld waarin performancekunstenaar Anna Fries zich tijdens de zwangerschap niet kon vinden. Samen met geluidskunstenaar Malu Peeters werkt Fries aan een reeks artistieke projecten om zwangerschap te de- romantiseren en de-feminiseren. In [Posthuman Wombs], dat tijdens IDFA voor het eerst te zien is, betreden meerdere bezoekers tegelijk een immersieve installatie bestaande uit een ruimtelijke geluidsopstelling en VR.

Disarmed

Met de groeiende populariteit van motion-based technologieën als VR willen de kunstenaars Alexandra Barancová, Jae Perris en Moniker vragen stellen bij de online transformatie van beweging. In Disarmed laten ze de bezoeker op een nieuwe manier de fysieke grenzen van hun lijf ervaren. Het is daarmee een virtuele en tastbare ervaring waarbij duidelijk wordt dat de bewegingen die onze lichamen maken niet alleen voor onszelf van waarde zijn. Is dit mijn arm? Zijn dit mijn bewegingen? Disarmed is onderdeel van het onderzoeksproject Figureable dat zich richt op lichamelijkheid en beweging in videogames en virtuele ruimtes.

Filmfonds DocLab Interactive Grant

Jaarlijks steunen het Filmfonds en IDFA DocLab innovatieve artistieke projecten die een collectieve ervaring mogelijk maken en internationale potentie hebben. Makers die eerder een Grant ontvingen, zijn onder meer Sanne De Wilde, Ali Eslami, Anagram, Smartphone Orchestra, Klasien van de Zandschulp en Emily Baltz. Na de première op IDFA DocLab vonden een aantal gesteunde projecten een platform op prestigieuze internationale podia als MoMA, SXSW, Sundance, Holland Festival en CPH:DOX. Het aantal aanmeldingen was ook dit jaar weer groter, wat aantoont dat het immersieve en interactieve veld nog steeds groeit in Nederland. Duidelijk is dat er een lichting makers opstaat die steeds vrijer beweegt tussen verschillende kunstdisciplines en het publiek confronteert en prikkelt met de mogelijkheden van nieuwe media en nieuwe verteltechnieken.

Meer informatie over de kunstenaars

Performancekunstenaar Anna Fries en geluidskunstenaar Malu Peeters werken al lang samen binnen het gamecollectief machina eX en het feministische performance-collectief Henrike Iglesias. Anna Fries is van beide collectieven mede-oprichter en was artistiek leider van machina eX van 2012- 2017. Malu Peeters maakt (ruimtelijk) geluid en elektronische muziek voor film, installaties, theater, radio en XR-projecten. De twee zijn gepassioneerd over virtuele mogelijkheden, immersieve experimenten en het creëren van ruimtes waarin ze de bezoeker op een sensitieve manier meenemen naar onbekende werelden. Beiden werken en wonen zowel in Berlijn als Amsterdam.

Het werk Disarmed is gemaakt door Alexandra Barancová, Jae Perris en Moniker en is mede tot stand gekomen met steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Barancová is kunstenaar en onderzoeker met een achtergrond in politiek, erfgoed en digitale cultuur. Haar werk is gebaseerd op een fascinatie voor de manier waarop digitale media ons besef van de werkelijkheid verandert. Perris is kunstenaar en programmeur met een achtergrond in robotica, game-ontwikkeling en engineering. Hij heeft gewerkt met start-ups die aan productontwikkeling doen. Luna Maurer en Roel Wouters zijn de creatieve directeuren en mede-oprichters van het in Amsterdam gevestigde Moniker. Met Monikeronderzoeken ze de kenmerken van technologie en hoe dat ons dagelijks leven beïnvloedt. Moniker heeft vele prijzen gewonnen, waaronder een British Music Video Award, een Webby, verschillende Dutch Design Awards en de Amsterdamprijs voor de Kunst. IDFA DocLab presenteerde in het verleden diverse projecten van Moniker, waaronder Clickclickclick.click, de interactieve muziekvideo Do Not Touch en de live performance Red Follows Yellow Follows Blue Follows Red.