Spring naar inhoudSpring naar footer

Film Facts & Figures mei 2017

Lees de Film Facts & Figures of the Netherlands, May 2018: een actueel overzicht van feiten, cijfers en trends in de Nederlandse film- en av-industrie.

Bioscoopbezoekers
Het aantal bioscoopbezoekers, zowel totaal als aan Nederlandse films groeide in 2017. Door het ontbreken van een Nederlandse blockbuster en de grote concurrentie van buitenlandse films daalde het marktaandeel van Nederlandse films in de bioscoop licht naar 12%. Het marktaandeel van Europese films daalde van 23,9% naar 21,4% ten gunste van Amerikaanse films, dat steeg naar 75,4%. Het aantal bioscopen in Nederland bleef vrij stabiel, met 274 theaters die op 956 doeken films vertonen.

Productievolume
Aan de productiekant gebeurde er in 2017 veel. Er was een grotere productieactiviteit en het totale productievolume steeg van €105,9 miljoen naar €108,3 miljoen. Buitenlandse financiering voor majoritair Nederlandse speelfilms toonde meer dan een verdubbeling van €8,1 miljoen in 2016 naar €19,4 miljoen. De Film Production Incentive, die in het najaar van 2017 startte met een pilot voor high-end TV-series, zorgde voor een extra boost van € 22,4 miljoen aan cash rebates voor 68 filmproducties en 11 series.

Filmfestivals
De Nederlandse films waren ook dit jaar op buitenlandse filmfestivals succesvol. Er werden 152 verschillende prijzen gewonnen en Nederlandse films werden 1407 keer geselecteerd op festivals in Berlijn, Cannes, San Sebastian, Locarno, Toronto, en Venetië, en op de festivals IDFA, IFFR, Tribeca en Sundance.

De in toenemende mate internationaal georiënteerde Nederlandse markt en film- en av-sector bleef snelle veranderingen ondervinden als gevolg van grote internationale spelers die gevestigde marktpartijen en spelers onder druk zetten.

Box office
De totale marktopbrengsten stegen naar € 628 miljoen, gedreven door een sterke box office van € 301,9 miljoen, waarbij de meeste opbrengsten neerslaan bij de grote drie buitenlandse cinemabedrijven. Ook bij VOD (Video on Demand) vloeien de exploitatie-inkomsten grotendeels naar de buitenlandse VOD-platforms. De 108 Nederlandse arthousetheaters daarentegen slaagden er in om 7,1% van de Nederlandse box office inkomsten te verdienen (2016: 7,4%).

Klik hier om de pdf Film Facts & Figures of the Netherlands, May 2018 te downloaden.