Fair practice middelen structureel onderdeel subsidieverlening
De sector zelf heeft daarin aan de hand van de Ketentafel Film/AV al belangrijke stappen gezet. Om de ontwikkelde praktijkinstrumenten te ondersteunen heeft het Filmfonds de bijdrage voor fair practice de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd. Vanaf 2025 wordt de beschikbaarheid van deze middelen structureel. In aanvulling hierop benadrukt het Fonds het belang van een brede inspanning voor fair practice onder alle betrokken financiers bij een filmproject.
Fair practice bijdrage 25%
Met de toegenomen druk op filmprofessionals in een sterk veranderende markt heeft het Fonds de fair practice bijdragen in de afgelopen beleidsperiode al aanzienlijk verhoogd. Sinds 2023 is deze bijdrage van gemiddeld 25% onderdeel van de totale subsidieverlening. Het Fonds liep hiermee vooruit op de middelen die het Ministerie van OCW vanaf 2025 structureel op de begroting heeft gezet. De komende beleidsperiode blijft fair practice daarmee een vast onderdeel van de subsidieverlening.
Door makers voor makers
Het maakproces van een film is kostbaar, complex en risicovol waardoor fair practice onder druk kan komen te staan. Van aanvragers die een toekenning van het Filmfonds ontvangen, wordt verwacht invulling te geven aan fair practice o.a. aan de hand van de praktijkinstrumenten van de Ketentafel Film/AV. Denk daarbij bijvoorbeeld aan goede werkafspraken en budgettering vooraf, het voorkomen van een disbalans tussen betaald werk gedurende draaidagen en onbetaald (onzichtbaar) werk in de voorbereiding en afhandeling van een productie.
Noodzaak inspanning andere financiers
Het Filmfonds financiert zelden tot nooit een project volledig en daarom verwacht het Fonds van alle betrokken financiers van films en series een evenwichtige bijdrage. Alleen dan zijn makers in staat volledig uitvoering te kunnen geven aan een eerlijke beloning en gezonde, veilige werkomstandigheden. Het is daarom van belang dat dit onderwerp van gesprek is en blijft tussen sectorverenigingen, omroepen, streamingsdiensten, distributeurs en publieke fondsen.
Fair Practice Code
De Fair Practice Code is een brede gedragscode voor mensen die ondernemen en werken in de kunst, cultuur en creatieve industrie. De code is daarmee van en voor de sector zelf. Het Filmfonds onderschrijft de Fair Practice Code die zich richt op goed werkgeverschap en een toekomstbestendige arbeidsmarkt. De Ketentafel Film/AV spant zich in om de Fair Practice Code te vertalen naar de praktijk. Vertegenwoordigers van producenten, makers en faciliterende professionals ontwikkelen aan de ketentafel samen praktijkinstrumenten die zich specifiek richten op het verbeteren van arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden bij audiovisuele en filmproducties. Het Filmfonds is partner en medefinancier van dit traject.
In opdracht van het Filmfonds en Kunsten ’92 wordt op dit moment aanvullend onderzoek gedaan naar de knelpunten wat betreft fair practice binnen de filmsector, met name in het productieproces van speelfilms en documentaires. De inzichten die dit onderzoek in 2025 zullen opleveren, worden gebruikt voor de aanscherping van het toekomstig beleid op het vlak van fair practice.
Meer over fair practice in de praktijk vind je hier.