Spring naar inhoudSpring naar footer

European Film Awards: Quo vadis, Aida? wint beste film, beste regie, beste actrice

Met de de awards-uitreiking vanavond in Berlijn zijn alle winnaars bekend van de 34ste European Film Awards. De uitreiking was vanaf 19.00 uur online te zien op europeanfilmawards.eu en iffr.com. De meer dan 4200 leden van de European Film Academy – filmmakers uit heel Europa – hebben bepaald wie de awards krijgen.

Quo Vadis, Aïda? geschreven en geregisseerd door Jasmila Žbanić, geproduceerd door Deblokada (Bosnië en Herzegovina) in coproductie met het Nederlandse N279 Entertainment, Coop99 (Oostenrijk) en Indie Production (Frankrijk) won maar liefst drie awards: beste film, beste regie en beste actrice (Jasna Đuričić).

Daarnaast werd ook bekend dat de film is genomineerd voor de LUX European Film Award.

In Quo Vadis, Aïda? volgen we Aïda die werkt op de VN-basis in Srebrenica. Het Bosnisch-Servies leger rukt steeds meer op, waardoor ze op zoek gaat naar een veilig onderkomen voor haar gezin. De chaos wordt steeds groter: er zit niks anders op dan zelf haar gezin te redden. Naast Jasna, spelen de Nederlandse acteurs Raymond Thiry, Reinout Bussemaker en Juda Goslina een rol in de film.

De film werd eerder genomineerd voor een Oscar, ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië en werd geselecteerd voor het filmfestival van Toronto. Tijdens IFFR 2020 won Quo Vadis, Aïda? de Audience Award.

Bron: Europeanfilmacademy.org