Spring naar inhoud Spring naar footer

Emily van Marlies van der Wel Nederlandse Oscarinzending Korte Animatiefilm

De korte animatiefilm EMILY van Marlies van der Wel, geproduceerd door HALAL, is geselecteerd om namens Nederland ingezonden te worden voor de aankomende Academy Awards in de categorie Best Animated Short Film. De film werd gekozen door de Oscar® selectiecommissie Korte Animatiefilm, welke bestond uit afgevaardigden van het Holland Animatie Filmfestival (HAFF), KLIK - Amsterdam Animatie Filmfestival en Animatie Producenten Nederland (ApN).

Emily, een bloemiste op leeftijd blikt terug op haar leven, de mensen die ze heeft ontmoet, de keuzes die ze heeft gemaakt, en alle bloemen die ze heeft gegeven. Haar tuin is altijd haar toevluchtsoord geweest, haar veilige haven, verborgen voor de rest van de wereld. Na een leven gewijd te hebben aan het zaaien van liefde met haar bloemen, rest de vraag; zal zij zelf nog floreren?

De eerste korte animatiefilm van Marlies van der Wel (1984), Jonas and the Sea (2015), ging in première tijdens het internationale filmfestival van Berlijn en was vervolgens te zien op een groot aantal internationale filmfestivals, zoals Sundance en Hiroshima International Animation Film Festival. De film werd diverse malen bekroond, o.a. op het Toronto International Filmfestival en Huesca International Film Festival. Ook haar tweede korte animatiefilm Sabaku (2016) deed het goed bij de internationale festivals. Deze film ging tevens in première op de Berlinale en ontving een Speciale Vermelding van het festival.

Emily is geproduceerd door HALAL, in coproductie met de NTR en is tot stand gekomen met steun uit KORT! een samenwerkingsproject van het Nederlands Filmfonds, NPO fonds, NTR en CoBO. De film gaat in oktober in première tijdens het Nederlands Film Festival.

Op 22 januari 2019 zal de Academy de nominaties bekend maken in alle categorieën, waaronder die voor Best Animated Short Film. De 91e Oscars® worden uitgereikt op zondag 24 februari 2019.

Bekijk hier de trailer van Emily: https://vimeo.com/289362668

(bron: Eye International)