Spring naar inhoudSpring naar footer

Drie Nederlandse films geselecteerd voor Venetië

Drie Nederlandse films zijn geselecteerd voor de 75ste editie van het Internationale Filmfestival van Venetië. Sergei Loznitsa’s Het Proces (The Trial), geproduceerd door Atoms & Void, Loznitsa’s eigen productiehuis gevestigd in Den Haag, is geselecteerd buiten competitie en gaat in wereldpremière tijdens het festival. Filmessay Living the Light – Robby Müller van Claire Pijman (producent Moondocs) gaat in wereldpremière in het competitieprogramma VENICE CLASSICS – Documentary on Cinema en Sven Bresser’s korte film L’été et tout le reste (producent IJswater Films) beleeft haar wereldpremière in de Orizzonti Short Films competitie. Alle films zijn gemaakt met steun van het Nederlands Filmfonds.

In Het Proces maakt Sergei Loznitsa gebruik van unieke archiefbeelden van de eerste showprocessen van Stalin en presenteert deze als een door een acteur geleide theatervoorstelling waarin openbare aanklagers, getuigen, verdachten en rechters tegen zichzelf liegen, tegenover het publiek en de wereld. De film registreert gebeurtenissen in de Pillar Hall van het State House of the Unions in Moskou in 1930, wanneer een groep van vooraanstaande economen en ingenieurs wordt aangeklaagd en beschuldigd van het beramen van een staatsgreep tegen de Sovjetregering.

Living the Light – Robby Müller gaat over de wereldberoemde Nederlandse cameraman die recentelijk overleed. Müller werkte samen met topregisseurs zoals Wim Wenders, Jim Jarmusch, William Friedkin, Lars von Trier en Steve McQueen. Hij stond de afgelopen vijftig jaar achter de camera bij vele moderne klassiekers, zoals Dancer in the Dark (2006), Breaking the Waves (1996), Dead Man (1995), Mystery Train (1989), Barfly (1987), Down by Law (1986), Paris, Texas (1984), Der Amerikanische Freund (1977) en Alice in den Städten (1974).

Müller gaf regisseur en DoP Claire Pijman toegang tot zijn privé archief met duizenden Hi-8 videodagboeken, foto’s en polaroids die hij maakte tijdens de ruim zeventig speelfilms die hij in zijn loopbaan heeft gedraaid. De film verweeft die beelden met fragmenten uit zijn oeuvre. Jim Jarmusch voegt daar, met muziek die hij speciaal voor de film componeerde, een eigen geluid aan toe. De documentaire is geproduceerd door Moondocs (o.a.Vleesverlangen, Ik hoor Alles, Shame/Fame). Cinema Delicatessen brengt Living the Light – Robby Müller op 20 september uit in de Nederlandse bioscopen. De film is geselecteerd voor de prijs van het Forum van de Regisseurs tijdens het aankomende Nederlands Film Festival.

L’été et tout le reste van Sven Bresser beleeft haar wereldpremière in de Orizzonti Short Films Competition. De film vertelt het verhaal van Marc-Antoine en Mickael, die iedere winter achterblijven op het leeggelopen eiland Corsica. Net zoals hun vrienden zitten zij ook vol plannen om naar het vasteland te vertrekken. Lukt het Marc-Antoine om zijn vertrouwde omgeving te verlaten?

L’été et tout le reste is het debuut van scenarist/regisseur Sven Bresser, die in 2016 met zijn HKU-afstudeerfilm Cavello de VERS Juryprijs won. Bresser’s korte TV film Free Fight, tevens door IJswater geproduceerd, is geselecteerd voor de Gouden Kalf competitie tijdens het aanstaande Nederlands Film Festival. IJswater Films produceert al bijna 25 jaar kwaliteitsdrama en prijswinnende lange en korte films van zowel nieuw- als gevestigd talent. De korte film Raak won een Gouden Beer tijdens de Berlinale en speelfilm De Poolse Bruid werd genomineerd voor een Golden Globe en won de prijs van de filmkritiek op het filmfestival van Cannes. Recentelijk ontving In Blue de prijs voor Beste Speelfilm tijdens het Austin Filmfestival.

Al eerder werd bekend gemaakt dat er tevens vier Nederlandse projecten zijn geselecteerd voor de Venice Gap Financing Market, o.a. Do Not Hesitate van Shariff Korver (geproduceerd door Lemming Film in coproductie met Colombia) en het VR project The Imaginary Friend van Steye Hallema (geproduceerd door Submarine in coproductie met Groot-Brittanie).

De 75ste editie van het Venice International Film Festival vindt plaats van 29 augustus tot 8 september 2018.

(Bron: EYE international)