Spring naar inhoudSpring naar footer

Cobain, Donbass en Girl geselecteerd voor de European Film Awards

De European Film Academy en EFA Productions hebben 49 lange speelfilms uit 35 landen geselecteerd voor een nominatie voor de European Film Awards 2018.

De Nederlandse speelfilm Cobain van Nanouk Leopold maakt kans op een nominatie. De film vertelt het verhaal van een 15-jarige jongen die wanhopig zijn zelfdestructieve moeder en haar ongeboren kind probeert te beschermen. Het is de zesde film van Leopold en is geproduceerd door Circe Films. De film beleefde dit jaar de wereldpremière op de Berlinale.

Daarnaast werd de Belgisch-Nederlandse film Girl van Lukas Dhont geselecteerd. Girl werd eerder dit jaar bekroond op het Cannes Film Festival met de Caméra d’Or, de prijs voor de beste debuutfilm van het jaar. De film over de jonge transgender die ballerina wil worden, werd tijdens het festival overladen met prijzen. De film won in Cannes ook de Queer Palm, de award voor de beste LHBT-film op het festival en de FIPRESCI Award, de prijs van de internationale filmcritici. Daarnaast bekroonde de jury van het programma Un Certain Regard de 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster. De film is geproduceerd door Menuet (BE), in coproductie met het Nederlandse Topkapi Films en Frakas Productions (BE).

De minoritair Nederlandse coproductie Donbass van Sergei Loznitsa maakt ook kans op een nominatie. De film opende afgelopen mei de sectie Un Certain Regard van de 71e editie van het Cannes Film Festival. De speelfilm Donbass speelt zich af in de afgelopen winter van Krivoy Rog in Oost- Oekraïne en portretteert het leven in een van de meest onrustige regio’s van het Europa van nu. Donbass is geproduceerd door Ma.ja.de. Fiction (Duitsland) in coproductie met Arthouse Traffic (Oekraïne), JBA Production (Frankrijk), Digital Cube (Romania). De Nederlandse coproducenten zijn Graniet Film en Wild at Art, in samenwerking met Atoms & Void.

Uit deze selectie zullen de meer dan 3500 leden van de European Film Academy in de komende weken de nominaties kiezen voor de categorieën beste Europese film, beste regisseur, beste actrice, beste acteur en beste scenarioschrijver. De nominaties zullen op 10 november tijdens het Europese Filmfestival van Sevilla in Spanje worden bekendgemaakt. Een 8-koppige jury bepaalt wie genomineerd worden in de categorieën beste Europese cinematografie, montage, production design, kostuumontwerp, haar & make-up, muziek, sound design en – voor de eerste keer – visual effects.

Kijk voor alle geselecteerde films hier.

De 31ste European Film Awards met de bekendmaking van de winnaars vindt plaats op zaterdagavond 15 december in Sevilla.