Spring naar inhoud Spring naar footer

Berlinale 2016 succesvol afgesloten

Filmfonds @ EFM
Het Nederlands Filmfonds was samen met de Netherlands Film Commission en EYE met een stand aanwezig op de European Film Market in de Martin Gropius Bau. Het Fonds nam tevens deel aan de vergadering met de European Film Agency Directors (EFADs).
Filmfonds @ Berlinale Co-Production Market
Het Filmfonds was dit jaar wederom partner van de Berlinale Co-Production Market en presenteerde de coproductielunch op maandag 15 februari. Aansluitend werd er deelgenomen aan de Countries-in-Focus Session.De Berlinale Co-Production Market selecteerde dit jaar twee projecten uit Nederland: Invite Me to War van regisseur Shariff Korver (Infiltrant), scenarist Jolijn Laarman en producent Lemming Film en Avrupa, een project van schrijver/regisseur Sacha Polak (Zürich) en producer/schrijver Stienette Bosklopper (Circe Films), dat werd geselecteerd voor het CoPro Series evenement. Beide projecten worden ontwikkeld met steun van het Filmfonds.

foto: Lisette kelder, Sacha Polak en Stienette Bosklopper

Rondetafelgesprek jeugdfilms
Begin 2015 hebben het Filmfonds en het Duitse Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) gezamenlijk een ontwikkelingsfonds opgericht om de scriptontwikkeling van originele kinder- en jeugdfilmplannen te ondersteunen. Naar aanleiding daarvan organiseerde het Filmfonds een rondetafelgesprek met fondsen uit o.a. België, Zweden, Duitsland en Noorwegen over het coproduceren van jeugdfilms en de mogelijkheid om in de ontwikkelingsfase samen te werken. Aanwezig waren onder meer de producent (Petter Lindblad, Snowcloud Films) en coproducent (Marleen Slot, Viking Film) van de Zweeds/Nederlandse coproductie Siv Sleeps Astray.

Nederlands talent op de Berlinale
Dit jaar was Reinout Scholten van Asschat één van de 10 European Shooting Stars en Mea Dols de Jong één van de Variety 10 Europeans to Watch op de Berlinale. Er waren vijftien Nederlandse majoritaire en minoritaire films in selectie en twee Nederlandse projecten in de coproductiemarkt. De vele vertoningen van Nederlandse (co)producties tijdens de European Film Market, maakten de Nederlandse vertegenwoordiging in Berlijn compleet.