Spring naar inhoudSpring naar footer

Bas van der Ree wordt Netherlands Film Commissioner

Bas van der Ree (1957) wordt per 1 juli verantwoordelijk voor de Netherlands Film Commission, de nieuwe divisie van het Nederlands Filmfonds.

Het Filmfonds lanceerde vorige maand tijdens het internationaal filmfestival van Cannes de Netherlands Film Commission, samen met de nieuwe Stimuleringsmaatregel voor Filmproductie in Nederland (Netherlands Film Production incentive). De gelijktijdige start markeert de geïntegreerde aanpak om Nederland als filmproductieland internationaal te positioneren. De Netherlands Film Commission is het centrale aanspreek- en service punt voor producenten die in Nederland (delen van) hun productie willen uitvoeren en treedt op als de liaison tussen producenten en de bedrijven en professionals in de Nederlandse filmindustrie.

Bas van der Ree bouwde een uitgebreid track record op in de Nederlandse en internationale film- en media industrie. Hij werkt sinds 1994 zowel nationaal en internationaal als locatiescout, production manager en line producer aan vele films, documentaires, televisieproducties en tv-commercials. Hierdoor beschikt hij over een breed netwerk in de audiovisuele infrastructuur en over de specifieke expertise van de mogelijkheden die Nederland te bieden heeft als filmlocatie- en productieland.

Films die hij onder meer begeleidde zijn Black Tulip (Preston Sturges - 2014, USA), Francofonia (Aleksandr Sokurov - 2014, Rusland), PBS NOVA - (2013, USA), CZ 12 (Jackie Chan - 2010, Hong Kong), Blue Bird (Mijke de Jong 2004, NL), Grimm ( Alex van Warmerdam - 2002, NL), en Who Am I ? (Jackie Chan - 1998, Hong Kong).

Doreen Boonekamp, directeur/bestuurder van het Nederlands Filmfonds: ‘Met Bas van der Ree hebben wij een zeer ervaren professional aangetrokken die zeer veel kennis heeft van de Nederlandse film- en mediasector. Door zijn ervaring met buitenlandse crews heeft hij een scherp beeld van de wensen en de eisen van producenten.’

De Netherlands Film Commission zal nauw samenwerken met de bestaande lokale Film Commissioners in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Leeuwarden, Zeeland, Eindhoven en Maastricht en zal zich actief inzetten om dit netwerk in Nederland verder uit te bouwen. Van der Ree neemt de functie over van Jacques van Heijningen (ex Film Commissioner Rotterdam) die ad interim en in opdracht van het Fonds de Netherlands Film Commission ontwikkelde en de uitgave van de eerste Production Guide, de bouw van de website en database alsook de lancering coördineerde. De nieuwe Film Commissioner zal nauw samenwerken met EYE International, verantwoordelijk voor de internationale promotie van Nederlandse films.
Filmcommission.nl is de nieuwe nationale portal voor buitenlandse filmproducenten met Engelstalige informatie over alle Nederlandse filmprofessionals, bedrijven en locaties.

Voor meer informatie:
Nederlands Filmfonds
www.filmfonds.nl , Jonathan Mees,
telefoon: 0205707676 of 0640084617,
e-mail: [email protected]