Spring naar inhoudSpring naar footer

Bas van der Ree benoemd tot voorzitter van de Association of Film Commissioners International (AFCI)

De Association of Film Commissioners International (AFCI) heeft de benoeming bekend gemaakt van Bas van der Ree als voorzitter van de Raad van Bestuur.

Met Van der Ree, die sinds 2014 de Nederlandse Film Commission vertegenwoordigt, treedt voor het eerst in meer dan tien jaar een bestuursvoorzitter uit Europa aan. Niet eerder was de overwegend vrouwelijke Raad van Bestuur van AFCI zo divers als het gaat om culturele afkomst en expertise.

Het AFCI behartigt als beroepsorganisatie de belangen van leden van stedelijke, regionale, provinciale en nationale Film Commissions op zes continenten en stimuleert het versterken van verbinding tussen filmprofessionals wereldwijd. Naast connectiviteit staat educatie en ontwikkeling centraal om economische en creatieve groei van de filmsector te stimuleren op een inclusieve en duurzame manier.

“Ik ben zeer vereerd. Als Nederlander voel ik me ingebed in de rijke en lange cultuur van de Europese film. Een Europese stem in de AFCI-organisatie is essentieel, aangezien het AFCI-bestuur de uiteenlopende belangen en behoeften van al haar leden vertegenwoordigt”, zegt Bas van der Ree, “Ik zie educatie en ontwikkeling als een van de belangrijke thema’s voor het nieuwe bestuur. Dit is onontbeerlijk in een tijd waarin de wereldwijde behoefte aan hoogwaardige films en series zo groot is, evenals de jacht op ervaren crew. Laat ons de duurzame verbinding tussen filmprofessionals uit alle hoeken van de wereld blijven stimuleren. En niet te vergeten, trots te zijn op de waanzinnige locaties en vakprofessionals die de wereldwijde filmcultuur groot maken.”

Bas van der Ree was twee jaar lid van het bestuur van de AFCI en werd vorig jaar verkozen tot 1e vice voorzitter. Hij bekleedt de functie naast zijn werk voor de Nederlandse Film Commission, de liaison tussen de Nederlandse creatieve media-industrie, Nederlandse filmproductiemaatschappijen en buitenlandse producenten. De Nederlandse Film Commission is onderdeel van het Nederlands Filmfonds.

“Een groot compliment aan Filmcommissioner Bas! Deze benoeming zien we als onderstreping van de waarde van de Nederlandse Film Commission en hoe Nederland, dankzij Bas in het bijzonder, als (co-)productieland op de kaart is gezet met alle creatieve, vernieuwende en productionele kracht die Nederland rijk is.”, aldus Bero Beyer, directeur van het Nederlands Filmfonds.