Spring naar inhoudSpring naar footer

Awardwinnaars 47ste editie IFFR

Tijdens de Awards Ceremony van vrijdag 2 februari maakte IFFR de winnaar bekend van de Hivos Tiger Competition 2018: The Widowed Witch van Cai Chengjie. Rami Alayan wint de Special Jury Award voor een buitengewone artistieke prestatie voor het scenario van Muayad Alayans film The Reports on Sarah and Saleem*. Uit de polls kwam The Guilty van Gustav Möller als publieksfavoriet, de film wint daarmee de IFFR Audience Award. De Bright Future Award gaat naar Tiago Melo voor zijn film Azougue Nazaré.

De VPRO Big Screen Award 2018 gaat naar Nina van Olga Chajdas, wat betekent dat de film in Nederlandse bioscopen komt en wordt uitgezonden op NPO 2. Alle door het Hubert Bals Fonds gesteunde films op IFFR 2018 kwamen in aanmerking voor de Hubert Bals Fund Audience Award. Dit jaar kreeg The Reports on Sarah and Saleem* van Muayad Alayan de hoogste publiekswaardering.

Festivaldirecteur Bero Beyer feliciteert alle winnaars. “Het is geweldig om te zien dat de mooie winnaars van dit jaar het onbevreesde karakter van het hele festivalprogramma vertegenwoordigen. Het zijn zowel opkomende als gevestigde filmmakers die hun talent inzetten om ons een nieuwe blik op de wereld te geven. Zo divers als ze zijn is er toch een rode draad te vinden: de prachtige en menselijke draad van cinema!”

Deze editie van IFFR zijn twee nieuwe awards uitgereikt. Newsreel 63 - The Train of Shadows van Nika Autor wint de Found Footage Award en Joy in People van Oscar Hudson de Voices Short Audience Award.

Ook zijn er twee awards uitgereikt door organisaties van filmcritici. Ere Gowda wint met Balekempa de FIPRESCI Award. De KNF Award, uitgereikt door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten, gaat naar Zama* van Lucrecia Martel.

Nervous Translation van Shireen Seno wint de NETPAC Award voor beste Aziatische film en de winnaar van de IFFR Youth Jury Award is The Guilty van Gustav Möller.

Eerder tijdens het festival, op woensdag 31 januari 2018 kwam de 35ste editie van CineMart tot een einde, de coproductiemarkt van IFFR. Uit de 16 geselecteerde projecten kozen de juries vier winnaars. Mitra* van Kaweh Modiri won de Eurimages Co-Production Development Award ter waarde van €20,000 voor de ontwikkeling van een internationale coproductie; Electrocute van Gastón Solnicki won de Filmmore Post-Production Award ter waarde van €7,500; A White, White Day van Hlynur Pálmason won de ARTE International Prize ter waarde van €6,000; en Disco Afrika van Luck Razanajaona won de Wouter Barendrecht Award ter waarde van €5,000.

(bron: IFFR, foto: Bram Belloni)

*film ondersteund door het Nederlands Filmfonds