Spring naar inhoudSpring naar footer

Artistiek en publiekssucces voor Nederlandse film

De Nederlandse film doet het goed, zowel in de bioscoop als op festivals. Dit geldt behalve voor publieksfilms ook voor Nederlandse arthousefilms en documentaires. Sterke films en gerichte marketingcampagnes voor verschillende doelgroepen zorgen voor een gespreid aanbod van Nederlandse films waardoor een breed publiek wordt bereikt.

In de bioscoop staan vijf Nederlandse films in de top-20 waarvan twee films op de eerste en derde plaats: Michiel de Ruyter van Roel Reiné en Farmhouse film staat sinds dit weekend op de eerste plaats met 89.000 bezoekers, Gooische Vrouwen 2 van Wil Koopman, producent Talpa Fictie staat op de derde plaats met totaal 1.762.000 bezoekers. Op vier staat Homies van Jon Karthaus en producent Just Productions die met 109.000 bezoekers in één week de Gouden Film status behaalde. Mees Kees op de planken van Barbera Bredero, scenario Thijs van Marle, producent PVPictures staat op de 14e plaats met 552.000 bezoekers en op de 17e plaats staat Wiplala van Tim Oliehoek, scenario Tamara Bos, producent Bos Bros met 265.000 bezoekers.


Vorige week behaalde de bioscoopdocumentaire Het Nieuwe Rijksmuseum: De Film, van regisseur Oeke Hoogendijk de Kristallen Film status met 10.000 bioscoopbezoekers. Vorig jaar bereikten drie documentaires deze status waaronder Om de wereld in 50 concerten van regisseur Heddy Honigmann in december.
Op het International Film Festival Rotterdam dat gisteren met 302.000 bezoekers afsloot gingen onder meer de film Gluckauf (regie: Remy van Heugten, scenario: Gustaaf Peek, Productie: BIND), The Sky above us (scenario/regie Marinus Groothof, productie CTM Pictures) en Atlantic. (regie en scenario Jan Willem van Ewijk, productie Augustus Film in première en werden door pers en publiek goed ontvangen. Erbarme Dich en Ik ben Alice (beide van producent KeyDocs) haalden de publieks-top 10. De coproductie Battles kreeg de IFFR Fipresci award.
Komende week start het Internationaal Filmfestival Berlijn met maar liefst acht Nederlandse films en vier minoritaire coproducties. Eisenstein in Guanajuato, de nieuwe film van Peter Greenaway (productie Submarine en Fu Works), beleeft zijn wereldpremière in de officiële Competitie en dingt mee naar een Gouden Beer. Ook talentvolle nieuwe makers als Sam de Jong (Prins) en Mees Peijnenburg (Un Creux dans mon Coeur) en Sacha Polak (Zurich) zijn door dit gerenommeerde festival geselecteerd. Net als voorgaande jaren is de Nederlandse jeugdcinema prominent aanwezig in de Generation-competitie voor de Glazen beer. Lees hier welke overige filmtitels geselecteerd zijn voor Berlijn.

Op 22 februari wordt bekend gemaakt of de Nederlandse korte animatiefilm A Single Life (geregisseerd, geanimeerd en geproduceerd door Job, Joris & Marieke), een Oscar heeft gewonnen in de categorie Beste Korte Animatiefilm.

Beeld: Gluckauf