Spring naar inhoudSpring naar footer

Anita Voorham en Jan Eilander nieuwe filmconsulenten Speelfilm

Anita Voorham en Jan Eilander starten deze zomer als filmconsulent Speelfilm bij het Nederlands Filmfonds. Filmconsulenten adviseren de directeur/bestuurder inhoudelijk over de ingediende filmplannen.

Beide professionals brengen uitgebreide kennis en ervaring mee op het gebied van arthouse en mainstream film, televisiedrama en documentaire. Hun ervaring binnen de (inter)nationale filmindustrie sluit ook goed aan bij de ontwikkelingen in de sector waar grenzen tussen film en televisie vervagen en sprake is van een verregaande internationalisering.

Anita Voorham is (inter)nationaal scriptconsultant voor televisiedrama en speelfilm, zowel arthouse als mainstream. Zij werkte als dramaturg voor de NTR en verschillende productiemaatschappijen en schreef voor de succesvolle serie Gooische Vrouwen. Voorham is verbonden aan internationale talentlabs als Torino Filmlab, Berlinale Script Station, Binger Filmlab en Venice Biënnale College-Cinema. Zij maakt ook deel uit van het selectiecomité van CineMart. Producties waar Anita Voorham als scriptconsultant bij betrokken was werden geselecteerd voor Berlinale Competition, Cannes Un Certain Regard, Venice Critics Weeks, Sundance en Locarno.
Jan Eilander is (scenario)schrijver, muzikant en film- en televisiemaker. Hij publiceerde verschillende boeken, verhalenbundels en cd’s en regisseerde diverse documentaires en televisieprogramma’s, waaronder de veelvuldig onderscheiden documentaire Rock & Roll Junkie. Ook schreef hij scenario’s voor speelfilms en dramaproducties die nationaal en internationaal werden bekroond, waaronder een aantal met of voor regisseuse Mijke de Jong, zoals In Krakende Welstand (Filmprijs van de stad Utrecht voor het beste debuut)Hartverscheurend (1992, Juryprijs Locarno) en de kinderserie Ik Ben Willem (Gouden Kinderkast). Voor het script van de speelfilm Het Zusje Van Katia(2008) ontving hij een Gouden Kalf. Eilander werkte van 2008 tot 2011 als intendant voor de artistieke film voor het Filmfonds. Een aantal speelfilms waar hij als scenarist bij betrokken is, gaan later dit jaar in première of in productie zoals J. Kessels the movievan regisseur Erik de Bruyn, Laila M van Mijke de Jong en Een Echte Vermeer van Rudolf van de Berg.
Filmconsulenten worden voor een beperkte termijn aangesteld en werken samen met het subsidiebureau dat verantwoordelijk is voor de zakelijke en productionele toetsing van aanvragen. De aanstelling hangt samen met het vertrek van filmconsulent Bero Beyer die op 1 augustus 2015 in dienst treedt als directeur van het IFFR. Naast Anita Voorham en Jan Eilander maken Monique Ruinen, Suzanne van Voorst, Peter Lindhout, Renée van der Grinten en Dorien van de Pas deel uit van het filmconsulententeam.