Spring naar inhoudSpring naar footer

Advanced Development Workshop Emmanuel Oberg

12 t/m 14 juni 2018 in Lab 111

Van 12 tot en met 14 juni gaf gerenommeerd scenarist en script consultant Emmanuel Oberg zijn driedaagse Advanced Development Workshop aan Nederlandse scenarioschrijvers en/of regisseurs. Deelnemers kregen een unieke kans om hun schrijftalent verder te ontwikkelen en de verfijnen. Klik hier voor het programma.

De workshop in Lab111 werd georganiseerd door het Filmfonds in een samenwerking met ACE. Mogelijk wordt deze in de toekomst vaker georganiseerd.

Deelnemers over de Advanced Development Workshop:

Daan Gielis: Het doel van de driedaagse workshop - ‘to equip filmmakers with a set of storytelling tools that help develop each project as effectively as possible. It details how filmmakers can identify with the story-type of their projects early on and adjust the development process accordingly, making it easier, faster and hopefully leading to stronger screenplays’ – klinkt als een droomscenario en of het resulteert in sterkere scripts moet natuurlijk nog blijken. Maar zeker is dat Oberg inspireert met nieuwe inzichten, handvatten en een minder rigide aanpak. Dat werkt niet alleen inspirerend maar geeft ook veel vrijheid; als je eenmaal weet wat voor soort film je gaat maken en hoe je inspeelt op de (informatie)behoefte van het publiek dan is er nog heel speelveld over om je persoonlijke, creatieve draai aan te geven.

Mike van Diem: True value for money. Well-suited for advancing and advanced screenwriters, including successful ones and those who think they have heard or read it all before. Don’t expect a gospel from a preacher or a showman. Oberg is a modest man who clearly resists becoming the next screenplay guru. Yet he delivers an amazing, almost complete and very thorough understanding of the inner workings of our craft, guaranteed to spark fresh thoughts that will be benefit your next project, no matter how experienced you are. And there is a big bonus. The screenplay business is a fickle mistress that can often leave you frustrated. Oberg makes you remember why you fell in love with her in the first place and he makes you fall in love in all over again.

Karen van Holst- Pellekaan: Ik zit nog na te stuiteren van de workshop van Emmanuel Oberg. Voor mij was het zeer inspirerend en vooral ook een feest van herkenning. Een soort van ‘thuiskomen’ bijna. Ik ben niet zo van de regels. Mijn deelname aan workshops à la Robert McKee, deden me duizelen en kwamen hoofdzakelijk m’n hoofd binnen (dat aan het eind topzwaar was). Bovendien kreeg ik het gevoel dat ik een amateur ben (dat zit natuurlijk hoofdzakelijk bij mij, maar dat is een ander verhaal). Emmanuel is zeker niet dogmatisch. Hij heeft wel een doordacht systeem maar stimuleert je ook om vooral je intuïtie te blijven gebruiken en vaak je hoofd juist uit te zetten. De manier waarop hij de workshop geeft is in zekere zin heel bescheiden (ook al krijg je een bombardement aan info). Hij heeft niks dwingends (zo moet het en niet anders). Hij dringt z’n mening niet op, over niks, staat voor alles open. Dat alles met een prettig sausje humor, niet om z’n ego te showen.

Ik heb het ook als heel prettig ervaren dat het maar zo’n kleine groep was (18), dat maakt het enorm persoonlijk. Hij betrok iedereen steeds in het proces. Hij breekt een lans voor originaliteit en eigenheid, ook al schuwt hij genres niet. Hij is trots op Europese (arthouse)films en z’n keuze van Amerikaanse films is bepaald niet standaard. Ik kan z’n workshop aan iedereen aanraden die z’n eigenheid wil bewaken of terug wil krijgen in deze tijd waarin veiligheid en commercie zo belangrijk lijkt te worden.Of bestel anders z’n boek, want daarin beschrijft hij al z’n gedachten en z’n methode. Ik voel me bevoorrecht dat ik uitgekozen om deel te mogen nemen en ik hoop dat meer schrijvers in de toekomst ook kennis met hem kunnen maken. Eén van de jongere deelnemers vroeg aan mij: dat jij dit nog doet, jij bent toch al zo ervaren? Ik kon alleen maar met het cliché antwoorden: je bent toch nooit te oud om te leren!!?