Spring naar inhoudSpring naar footer

771.000 euro Europese steun voor 3 Nederlandse coproducties

Twee majoritair Nederlandse en een minoritaire film krijgen Europese realiseringssteun van Eurimages. De majoritair Nederlandse speelfilms Een echte Vermeer en De kleine Vampier 3D krijgen in totaal € 671.000 en de minoritaire Nederlandse speelfilm Something Useful krijgt € 100.000. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages in Tblisi besloten na selectie uit 31 filmprojecten.
Een echte Vermeer van scenarist Jan Eilander en scenarist/regisseur Rudolf van den Berg ontvangt € 350.000 van Eurimages. Nederlandse hoofdproducent is Rinkel Film in coproductie met Tarantula Luxembourg (LU) en Living Stone (België).
De Kleine Vampier 3D van regisseurs Richard Claus en Karsten Killerich ontvangt € 321.000 van Eurimages. De Kleine Vampier 3D wordt geproduceerd door het Nederlandse First Look BV in coproductie met Comet Film GmbH (Duitsland) en A-Film A/S uit Denemarken.
De Nederlands minoritaire coproductie Something Useful krijgt €100.000 van Eurimages. Something Useful van de Turkse regisseur Pelin Esmer is een Nederlands Filmfonds+Hubert Bals Fonds project. De producenten zijn Sinefilm en Mars Produksiyon (Turkije) met coproducenten Mitosfilm (Duitsland) en het Nederlandse Topkapi Films.
Alle geselecteerde producties ontvingen eerder al een toekenning van het Nederlands Filmfonds. Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa, werd in 1988 opgericht en bestaat uit 36 lidstaten. Het zet zich in voor coproductie, distributie en vertoning van de Europese film. De Raad komt vier keer per jaar bijeen en heeft sinds de oprichting 1654 lange speelfilm- en documentaire coproducties gesteund. Het Nederlands Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages. In totaal heeft Nederland dit jaar steun van Eurimages gekregen voor 11 filmproducties (inclusief drie minoritaire coproducties).