Spring naar inhoudSpring naar footer

690.000 euro Europese steun voor Nederlandse coproducties

De minoritair Nederlandse bioscoopfilms Barefoot Emperor en Berlin Alexanderplatz ontvangen een bijdrage in de productiekosten van Eurimages. Ook de aanvraag van de bioscoopdocumentaire Scars is gehonoreerd. Dat is tijdens de laatste vergadering van het coproductiefonds Eurimages in Montreal, Canada besloten.

Barefoot Emperor, de nieuwste speelfilm van Peter Brosens en Jessica Woodworth ontvangt €250.000 van Eurimages. De film wordt geproduceerd door Bo Films, in coproductie met Wajnbrosse Productions (BE), Propeler Film (KR), Art Fest (BU). De Nederlandse coproducent is Topkapi Films.

De Duits-Nederlandse coproductie Berlin Alexanderplatz van Burhan Qurbani ontvangt een bijdrage van €360.000. Duitse producent van de speelfilm is Sommerhaus Filmproduktion, Nederlandse coproducent is Lemming Film.

Tenslotte ontvangt de documentaire Scars van Agnieszka Zwiefka €80.000. Producent is Kloos & Co (DU), Chilli Productions (PL). De Nederlandse producent is Witfilm.

De twee geselecteerde speelfilms ontvingen eerder al een bijdrage in de productiekosten van het Nederlands Filmfonds.

Eurimages, het cultuurfonds van de Raad van Europa, werd in 1989 opgericht en telt momenteel 37 van de 47 lidstaten, plus Canada als associate member. Het Nederlands Filmfonds vertegenwoordigt Nederland in Eurimages.