
Lockdown Cinema: Hannah's Dream
"Hannah's Dream (voorheen werktitel Mineur) is een hoopvol verhaal voor een breed publiek dat gaat over kinderlijke onbaatzuchtigheid, liefde en samenzijn. Ons hoofdpersonage Hannah (10) woont samen met haar gedeprimeerde vader. Als componist en muzikant heeft hij door de mondiale situatie weinig tot geen werk, en eigenlijk komt hij zijn bed al weken maar moeilijk uit. Vanuit Hannah’s perspectief aanschouwen we haar vaders neerslachtigheid. Zij zoekt zijn aandacht op verschillende wijzen tot ze een idee krijgt en besluit zijn laatst geschreven vellen bladmuziek te kopiëren en te verspreiden door de buurt. Na een tegenslag blijkt haar plan alsnog te werken en spelen verschillende muzikanten het gecomponeerde werk. Van balkons en daken. Uit ramen en vanuit binnentuinen. Theo herkent zijn muziek, wordt wakker geschud en ziet zijn dochter voor het eerst sinds tijden ècht.
De verspreiding van het virus heeft ook veel samengebracht, bijvoorbeeld ons. De basis voor Hannah’s Dream ontstond een aantal jaren terug bij Eugene Arts (scenarist/regisseur). Een tijd nadat zijn vrouw, na een kortstondig ziekbed, overleed, spraken wij over deze ervaring en de impact hiervan. Het leven kan drastisch veranderen zonder dat je daar veel invloed op hebt, waardoor je een her-evaluatie moet maken van al je plannen en ambities. Met zijn persoonlijke verhaal in gedachten, zijn we op zoek gegaan naar een simpele en herkenbare situatie die eigenlijk de zwaarte vanuit lichtheid vertelt. Een verhaal waarin een kleine gebeurtenis ervoor zorgt dat de wereld er even helemaal anders uitziet, waardoor zichtbaar wordt wat werkelijk belangrijk is. En dat dit niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn. Een positieve ervaring, bovendien van toepassingen op vele ‘zware’ momenten, zoals bijvoorbeeld die van de huidige coronasituatie. Want de uitgangspunten van ons script zijn juist in deze tijd van ontwrichting weer heel relevant. Voor de kunst- en cultuursector is Hannah’s Dream bij uitstek een plan waarbij verschillende kunstvormen en culturele disciplines samenkomen. Wat dat betreft is het een experimenteel en participerend project: professionele muzikanten en filmmakers die samenwerken. De muzieksector is minstens even hard getroffen als de filmwereld.
We hebben van het Filmfonds de kans gekregen Hannah’s Dream te realiseren te midden van de heersende beperkende omstandigheden, en dat is geweldig. Dit geeft een bemoedigend signaal naar alle andere producties: we zijn er nog, we draaien nog. En bovendien: we werken samen."