Spring naar inhoudSpring naar footer

Een terugblik op de winnende films en activiteiten tijdens het Nederlands Film Festival

Tijdens het Nederlands Film Festival ondersteunde en organiseerde het Filmfonds diverse activiteiten en vielen vele mede door het Fonds ondersteunde producties in de prijzen.
In het kader van talentontwikkeling reikte het Fonds voor de zevende keer de Wildcards uit aan de lichting makers van de eindexamenfilms van de verschillende academies in Nederland. De Filmfonds Wildcards is één van de programma’s van het Fonds waarbinnen nieuw talent in artistieke vrijheid een nieuwe productie kan ontwikkelen en realiseren, kan experimenteren en risico kan nemen. De waarde van deze vorm van stimuleren van nieuw talent komt goed tot uitdrukking bij Morgan Knibbe. Hij maakte met de Wildcard uit 2012 zijn debuutfilm Those who feel the Fire burning, waarmee hij vorig jaar deelnam aan de Feature Length Documentary competitie van het IDFA en vervolgens reisde naar verschillende internationale festivals. Tijdens het Nederlands Film Festival sleepte Morgan Knibbe een Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire en Beste Sound Design in de wacht en won tevens de eerste competitie van het Forum van de Regisseurs. Daarnaast is Those who feel the Fire burning de Nederlandse inzending voor de Academy Awards in de categorie Documentary Feature.

Ook gingen maar liefst zeven Gouden Kalveren naar producties in het kader van de talentontwikkelingsprogramma’s One Night Stand en de Oversteek, waarin het Filmfonds een van de samenwerkingspartners is, met de One Night StandGeen Koningen in ons Bloed van Mees Peijnenburg en Oversteek Gluckauf van Remy van Heugten die tijdens het IFFR in première ging als grote winnaars.Tussen 10 en 12, het speelfilmdebuut van Peter Hoogendoorn ging in première tijdens het filmfestival van Venetië in 2014 en won in Utrecht de Prijs van de Nederlandse Film Kritiek. Daarnaast gooide regisseur Sam de Jong hoge ogen met zijn speelfilmdebuut Prins dat hij realiseerde met een bijdrage in het kader van de nieuwe regeling voor lowbudget speelfilm. Prins ging eerder dit jaar in première tijdens de Berlinale en had een bioscooprelease in de Verenigde Staten. In Utrecht werd Prins bekroond met twee Gouden Kalveren voor montage en muziek.
Refugee Republic van Dirk-Jan Visser, Martijn van Tol en Jan Rothuizen won de eerste Digital Storytelling Competitie. Deze multimediale montagemix over het dagelijks leven in een Noord-Irakees vluchtelingenkamp werd ondersteund in het kader van de Transmediaregeling, een samenwerkingsproject van het Filmfonds, het Mediafonds en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en één van de regelingen waarmee het Fonds vernieuwing in de genres aanmoedigt.

De internationale reikwijdte van de Nederlandse film en filmmakers, door het festival geagendeerd via het thema ‘Grenzeloos’, weerspiegelen de resultaten van het Fondsbeleid gericht op het bevorderen van internationale samenwerking. Internationale coproducties als Paradise Trips, The Paradise Suite, Cafard en Under the Apple Tree gingen in première tijdens het festival. Under the Apple Tree werd tijdens het Gala bekroond met het Gouden Kalf voor korte film. Tijdens de Holland Film Meeting werden zes Nederlandse filmprojecten met een potentieel internationaal appeal gepresenteerd.
Ook vonden tijdens de Holland Film Meeting vanuit de beleidsprioriteit internationalisering van het Filmfonds een aantal activiteiten plaats, gericht op het bevorderen van de internationale samenwerking. In het kader van het HFM onderdeel ‘Focus on the Neighbours’ werden er bijeenkomsten georganiseerd met Wallonië en Duitsland.
Het komende coproductieverdrag met de Fédération Wallonie-Bruxelles stond centraal in een tweetal bijeenkomsten met Nederlandse en Waalse producenten. ‘Meet the Funds’ stond in het teken van kennismaking met de beide fondsen, de Film Commission en een bespreking van inhoudelijke en zakelijke aspecten van financiële ondersteuning. Onder de titel ‘The New Generation Producers’ werden project presentaties gegeven en vondenindividual meetings tussen producenten plaats.

Foto: Waalse producenten en het Waals Filmfonds tijdens een tour door Utrecht op uitnodiging van Netherlands en Utrecht Film Commission in gezelschap van o.m. de producenten Jos Stelling, Jan van der Zanden en Denis Vaslin.
In samenwerking met de FFA, de German Federal Film Board, werd voor de tweede keer het Stories & Beyond programma georganiseerd. In one-on-one meetings kregen Duitse en Nederlandse scenaristen inhoudelijke feedback op hun werk van filmindustrie experts uit het andere land. Tijdens een panel over boekadaptaties o.l.v. script consultant Franz Rodenkirchen praatten Mike van Diem en Karen van Holst Pellekaan en Night Train to Lisbon scenarist Ulrich Herrmann over hun werk en werkmethode.