- Is een voorgesprek van belang voor de aanvraag?
-
Een voorgesprek is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Je hebt daarmee de mogelijkheid om vragen voor te leggen en de Filmfondsmedewerkers kunnen je op hun beurt wijzen op specifieke veelvoorkomende knelpunten. Op basis van een voorgesprek kun je de eigen keuzes richting een aanvraag nog bijstellen om vervolgens zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de regeling en de bijdrage die op grond daarvan verleend wordt.
Je kunt een voorgesprek inplannen, door een e-mail te sturen naar incentive@filmfonds.nl. We ontvangen graag vooraf een concept-dekkingsplan, puntenlijst, concept-begroting en puntentelling. In het gesprek komt in ieder geval de financieringsopzet aan de orde (de drempel van 50% onvoorwaardelijk bevestigde financiering), de toezeggingen van derden en de beoogde productiebestedingen.
- Mogen de opnames van de productie starten voordat de volledige financiering gegarandeerd is?
-
Je kunt pas starten met de productie wanneer de financiering, inclusief Film Incentive, voor 100% gegarandeerd en schriftelijk vastgelegd is en er voldaan is aan de verplichtingen genoemd in de beschikking van het Fonds.
Voor filmproducties waarvan, op de bijdrage van de Incentive na, bij aanvraag alle overige financiering onvoorwaardelijk schriftelijk is toegezegd en vastgelegd, kan enkel voor eigen rekening en risico gestart worden met de opnamen indien ook het financieringsaandeel van de Incentive door een derde partij (niet zijnde de producent) gegarandeerd is. Mocht er geen of een lagere Incentive-bijdrage volgen dan dient deze derde partij het financieringsgat onvoorwaardelijk te dichten.
- Wanneer is er sprake van een financieringstekort en dus grond voor subsidie?
-
Als er nog een te overbruggen financieringstekort is voor een culturele filmproductie dat niet door de producent of vanuit de markt is te dichten. Subsidie dient uitsluitend ter dekking van kosten die binnen de Europese kaders voor staatsteun subsidiabel zijn en niet gedekt worden door derden. In tegenstelling tot producties die in opdracht of exclusief voor één specifieke opdrachtgever of platform geproduceerd worden, zijn filmproducties zoals speelfilms niet direct gefinancierd en primair gericht op bioscoopuitbreng en andere platforms om voorinvesteringen terug te verdienen en hun publiek in de breedte te bereiken. Deze filmproducties zijn zodanig kapitaalintensief en risicovol dat dan ook meerdere financiers nodig zijn om de productiekosten te voorfinancieren. Gezien financiering vanuit de markt (investeringen producent, filmdistributeur etc.) in de meeste gevallen niet voldoende dekkend is, verleent het Filmfonds subsidie. Filmproducties waar geen financieringstekort is zal het Fonds niet subsidiëren.
- Mogen mediabedrijven ook aanvragen?
-
Nee. Alleen filmproducties (cinematografische werken) die binnen de onafhankelijke professionele filmsector tot stand komen, kunnen bij het Filmfonds in aanmerking komen voor subsidie. Directe of indirecte subsidie aan mediabedrijven is reglementair uitgesloten. Ook als een mediabedrijf een te grote invloed heeft op de aanvrager dan wel op de inhoud van het beleid van de aanvrager, kan geen subsidie verleend worden.
- Mag ik bestaande financiering vervangen voor financiering vanuit de Incentive?
-
Voor filmproducties, zoals minoritaire coproducties die al volledig zijn gefinancierd en in productie zijn gegaan, kan een aanvraag bij de Incentive gedaan worden ter vervanging van bestaande financiering (bijv. een fiscale regeling uit het buitenland). De Incentive dient dan ter dekking van kosten die dan nog gemaakt moeten worden, in de meeste gevallen de kwalificerende kosten in de postproductie.
- Mag ik gelijktijdig beroep doen op selectieve fondssteun en Film Incentive?
-
Indien voor de financiering van de filmproductie beide bijdragen noodzakelijk zijn, dan dient eerst de selectieve fondsbijdrage op grond van het deelreglement realisering te worden aangevraagd. Voor de beoordeling in het kader van de Film Production Incentive, als ook ter voorkoming van problemen rond financiering en bestedingen, moet vooraf helder zijn of er sprake is van gecombineerde Filmfondsbijdragen of niet. Na de beschikking voor een selectieve fondsbijdrage kan er Film Production Incentive worden aangevraagd. Klik voor alle deadlines hier.
- Wat is er veranderd in de begroting?
-
De belangrijkste wijziging zit in de globals die moeten worden ingevuld op tabblad 2 van het budget. Hierdoor rekent de begroting de digitale productiekosten, de minutenprijs (in het geval van series) en het kwalificerende deel van het onvoorzien automatisch mee.
- Welke kosten vallen er onder digitale productiekosten?
-
De digitale productiekosten omvatten de kosten voor de digitale workflow, zoals animatiewerk, visual effects, beeld- en geluidnabewerking van een film. Alle kosten die kwalificeren, zijn in de begroting gemarkeerd. De begroting rekent het percentage zelf uit, zie ook artikel 2.23 in het Financieel en Productioneel Protocol.
- Kan de bijdrage dan wel het maximale percentage na verlening nog naar boven bijgesteld worden?
-
Eenmaal verleende subsidie kan alleen lager en nooit hoger vastgesteld worden. Dat is een gegeven in de subsidieverlening van het Fonds. Het is dan ook van belang dat je als aanvrager voorafgaand aan de aanvraag een weloverwogen keus maakt en dit ook in het voorgesprek aan de orde stelt. Sinds oktober 2017 wordt bij verlening van de bijdrage ruimte geboden voor onvoorziene kwalificerende kosten. Bij vaststelling van de Incentive-bijdrage dient deze ruimte door concrete kwalificerende bestedingen te zijn ingevuld. Ook worden kwalificerende productiekosten meegenomen in de berekening van de bijdrage vanaf het moment van indiening van een compleet aanvraagdossier.
- Kan de verleende Incentive-bijdrage bij vaststelling verlaagd worden?
-
Net als bij iedere vaststelling kan de bijdrage bij oplevering van de film en eindafrekening naar beneden worden gesteld. De bijdrage kan zelfs ingetrokken worden indien niet langer voldaan wordt aan de voorwaarden en verplichtingen. Het is dan ook belangrijk dat de voorgenomen bestedingen bij eindafrekening omgezet zijn in concrete en aantoonbaar kwalificerende productiekosten en dat het puntenaantal waarop beschikt is in stand is gebleven.
Indien een beroep gedaan wordt op de uitzonderingen voor filmproducties (niet TV-series) waarbij een hoger percentage van 35% van toepassing is en bij vaststelling blijkt dat daarop niet langer aanspraak gedaan kan worden, dan wordt het percentage naar beneden bijgesteld.
- Wat zijn de resultaten van de Film Incentive?
-
De maatregel heeft als doel de productieactiviteit in Nederland te bevorderen en de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse filmindustrie te versterken waarmee ook ruimte wordt gecreëerd voor de (door)ontwikkeling van talent en voor innovatie. De maatregel heeft in de periode juli 2014 tot en met december 2020 ruim € 583 miljoen aan Nederlandse productie-uitgaven gestimuleerd.Sinds oktober 2017 komen naast speelfilms, lange documentaires en lange animatiefilms ook high-end TV-series in aanmerking voor de regeling. Voor de evaluatie van de Incentive door onderzoeksbureau Olsberg SPI, klik hier.
In de eerste vier Film- en TV-serie-aanvraagronden van 2020 zijn er in totaal 48 film en 12 TV-serie-aanvragen gehonoreerd met een totale bijdrage van 23.4 miljoen euro, waarmee in totaal 89 miljoen euro aan bestedingen voor filmproducties in Nederland wordt gegenereerd.
De monitor over 2020 is in maart 2021 gepubliceerd.