Filmfonds Wildcards (documentaire, fictie en animatie)

Documentaire - Animatie - Korte film - New Screen NL - Realisering

In het kader van talentontwikkeling reikt het Filmfonds ieder jaar Wildcards uit. Met dit bedrag krijgen de winnaars de kans om een nieuwe documentaire, fictiefilm of animatiefilm te realiseren.

Status: Actueel

Wie komt in aanmerking?

Regisseurs (of videokunstenaars) die dit jaar voor 1 september als bachelor afstuderen aan een film- of kunstacademie in Nederland met een documentaire, fictiefilm of animatiefilm en die hun eindexamenfilm vóór de deadline digitaal insturen naar het Fonds (zie onderaan deze pagina onder het kopje ‘subsidie aanvragen’).

Bijdrage

  • De winnaars van de Filmfonds Wildcard ontvangen ieder € 50.000 om een nieuwe documentaire, fictie- of animatiefilm te maken. Daarnaast is er een bijdrage van maximaal € 2.500 voor coaching beschikbaar, evenals maximaal € 8.500 (17% van het productiebudget) als vergoeding voor de producent. 

Er worden twee Filmfonds Wildcards Documentaire, twee Filmfonds Wildcards Fictie en twee Filmfonds Wildcards Animatie uitgereikt.

Voorwaarden

Betreft de nieuw te maken film (niet de eindexamenfilm):

  • De Wildcardwinnaar kiest zelf het onderwerp en eventuele crew, cast, productiestructuur, animatiestijl en -techniek, locaties en het vertoningsplatform.
  • De documentaire en fictiefilm duren minimaal 10 minuten en de animatiefilm minimaal 3 tot maximaal 6 minuten.
  • De nieuwe film moet zowel ontwikkeld als gerealiseerd worden met de beschikbaar gestelde bijdrage.
  • Additionele financiering is toegestaan tot een maximum van 20% van het budget, mits dit geen inhoudelijke compromissen met zich meebrengt en indien het project hierdoor geen vertraging oploopt.
  • De productie van de film wordt begeleid door een coach die in overleg met het Fonds wordt gekozen. Voor deze coaching is een aanvullende bijdrage beschikbaar.
  • De Wildcardwinnaar werkt samen met een ervaren filmproducent, die in overleg met het Fonds wordt gekozen. Voor deze producent is een aanvullende bijdrage beschikbaar.
  • De nieuwe film wordt in principe binnen 2 jaar opgeleverd. Daarom is er voor ontwikkeling een maximale periode van 1 jaar beschikbaar.

Deadlines

LET OP!: De indiendatum van de Wildcards (7 juli 2020) wordt na overleg met de verschillende regieopleidingen verschoven naar een latere datum. De eindexamenfilms lopen vanwege het Corona-virus vertraging op. We maken de nieuwe deadline datum zo snel mogelijk bekend via onze website en social kanalen.

 Op de dag van de deadline voor 17:00 uur.

Voor dit jaar zijn de deadlines verstreken.

Procedure

De filmconsulenten voor Nieuw Talent, Animatie en Filmisch Experiment & Documentaire selecteren gezamenlijk uit alle inzendingen de winnaars van de Wildcards.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Talentdag van het Nederlands Film Festival.

Veelgestelde vragen

Mijn eindexamenfilm is niet op tijd af, wat nu?

Indien de eindexamenfilm voor de indiendatum nog niet gereed is, maar wel vóór 14 augustus, dan kan de regisseur toch meedingen. Let op: Het aanvraagformulier moet wel uiterlijk 10 juli ingestuurd zijn.

Geef in het aanvraagformulier aan wanneer de film wel af is en stuur het volgende met het aanvraagformulier mee:
- een korte toelichting waarom de film nog niet gereed en wat er nog aan moet gebeuren;
- een korte toelichting van de studieleider/docent waarom de film nog niet gereed is.

Ik ben beginnend filmmaker. Waar vind ik meer informatie over de mogelijkheden om aan te vragen bij het Filmfonds?

Kijk eens bij de subsidiewijzer op deze website. Of lees de flyer Talent Telt! met een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor talentontwikkeling.

Subsidie aanvragen

Inschrijven kan door de digitale versie van het aanvraagformulier in te dienen, inclusief vimeo-link naar de afstudeerfilm met zo hoog mogelijk HD Kwaliteit. Daarnaast moeten een ondertekend papieren exemplaar van het aanvraagformulier (zonder bijlagen) binnen twee dagen na het indienen van de digitale versie door het Fonds ontvangen zijn. Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen.

Met een account kunt u een digitale aanvraag indienen in Frame. Heeft u nog geen account, ga dan naar www.filmfonds.nl/digitaal-aanvragen. Let op: dit kan enkele dagen duren! Vraag dit dus tijdig aan.

Aanvraag starten

Contact