Afwerking speelfilm, lange animatie of lange documentaire

Speelfilm - Documentaire - Animatie - Selective Funding - Afwerking

Afwerking van een speelfilm, lange animatiefilm of lange documentaire (majoritaire Nederlandse filmproductie) primair voor vertoning in de bioscoop en/of filmtheater dan wel voor lange documentaires die geselecteerd zijn voor een gerenommeerd (inter-)nationaal filmfestival. Mainstream films en fictiefilms die voor televisie zijn gemaakt komen niet in aanmerking.

Status: Actueel

Wie komt in aanmerking?

Een productiemaatschappij (een rechtspersoon dus geen eenmanszaak of VOF) die minstens twee jaar in het Koninkrijk der Nederlanden, een lidstaat van de EU, EER of in Zwitserland, gevestigd is en op continue basis films en andere audiovisuele producties produceert en exploiteert.

De productiemaatschappij wordt vertegenwoordigd door een producent met aantoonbare ervaring in de professionele film/televisie praktijk en ervaring op het gebied van de betreffende categorie. De producent die de productiemaatschappij vertegenwoordigt is niet dezelfde persoon als de regisseur of scenarist van de film.

Bijdrage

In geval van primaire vertoning in bioscopen en/of filmtheaters in Nederland:

 • Maximaal € 75.000 voor een speelfilm / lange animatiefilm 
 • Maximaal € 40.000 voor een lange documentaire (bioscoopuitbreng)

In geval van selectie voor een gerenommeerd internationaal filmfestival 

 • Maximaal € 10.000 voor een lange documentaire (een majoritaire Nederlandse filmproductie) als tegemoetkoming in de kosten voor afwerking en promotie/vertoning van de betreffende filmproductie.

Voorwaarden

Aanvragen kan alleen:

 • wanneer de filmproductie geen realiseringsbijdrage van het Fonds heeft ontvangen en de kosten voor afwerking nog niet zijn gemaakt;
 • indien het geen mainstream speelfilm of fictiefilm voor televisie betreft.

Voor de afwerking van filmproducties primair gericht op vertoning in bioscopen en/of filmtheaters kan aanvragen alleen op basis van:

 • een werkkopie; de montageversie. De werkkopie moet qua lengte, volgorde van scènes en thematiek representatief zijn voor het eindresultaat.
 • een meegezonden uitgewerkte distributie strategie, inclusief een schriftelijke verklaring van een filmdistributeur, waarmee de filmdistributeur zich tegenover de aanvrager verbindt tot bioscoopuitbreng en een non-theatriciaal release, waarbij een gedegen exploitatie voorafgaand aan televisie- uitzending mogelijk is. 

Voor de afwerking van een lange documentaire die geselecteerd is voor tenminste één gerenommeerd internationaal filmfestival kan aanvragen alleen:

 • op basis van oplevering van een kopie van de voor vertoning gereed zijnde filmproductie;
 • indien het een filmfestival betreft, die is opgenomen in de lijst Internationale filmfestivals – Afwerkingsbijdrage Vrije Filmproductie (hoofdstuk 7 van het Financieel & Productioneel Protocol).

Wanneer aanvragen?

Aanvragen voor afwerking kunnen het hele jaar worden ingediend. 

Let op: een aanvraag voor afwerking moet minimaal zes weken voor de eerste openbaarmaking ingediend worden.

Procedure

Inhoudelijk

Filmconsulenten dragen zorg voor de inhoudelijke beoordeling en advisering over aanvragen.

Productioneel zakelijk

De afdelingen Productie en Subsidiebureau toetsen de productionele en zakelijke aspecten van aanvragen.

Op grond van artikel 3 van het Algemeen Reglement beslist de directeur/bestuurder over de aanvraag. 

Het Fonds houdt rekening met de door de aanvrager opgegeven datum van de eerste vertoning. Een subsidietoekenning door het Fonds geeft geen garantie op een toekenning bij eventuele vervolgaanvragen.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de ontwikkeling, realisering, distributie van je project, vragen over de Production Incentive of algemene vragen? Check dan onze FAQ's.

Subsidie aanvragen

Aanvragen kan door de digitale versie van het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Het is niet langer nodig het formulier te downloaden en ondertekend naar ons op te sturen.
 
Uitsluitend volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.

Start met de aanvraag

Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Als je nog geen inloggegevens hebt vraag je eerst een nieuw account aan. Een nieuw account kun je aanvragen op www.filmfonds.nl/digitaal-aanvragen. Houd er rekening mee dat dit twee werkdagen kan duren. Heb je de aanmeldgegevens ontvangen? Start je aanvraag dan via onderstaande knop en volg deze stappen: 

 1. Selecteer - indien van toepassing - het account waarmee je wil indienen.
 2. Klik op de categorie waarvoor je aanvraagt, in dit geval: Speelfilm of Documentaire.
 3. Kies voor Afwerking Bioscoopuitbreng.
Aanvraag starten

Contact