Spring naar inhoudSpring naar footer

Zes nieuwe Ultrakort animatiefilms geselecteerd

Voor de twaalfde editie van Ultrakort zijn weer 6 nieuwe plannen geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal €50.000.

Ultrakort is de competitie voor korte animatiefilms waarbij filmmakers de mogelijkheid krijgen hun film - met een ultrakorte speelduur van maximaal 2 minuten - aan een groot publiek te tonen.

Afgelopen jaar vond de eerste samenwerking plaats met de nieuwe partners bioscoopexploitant Vue en het Nederlands Filmtheater Overleg. Met deze nieuwe partners kan niet alleen het aanbod, maar ook het bereik van Nederlands animatietalent worden verbreed en vernieuwd. Tijdens het Nederlands Film Festival 2020 gingen de eerste korte animatiefilms binnen de nieuwe samenwerking in première en hiervan zijn er op dit moment nog een aantal van te zien in de Vue bioscopen en de filmtheaters.

Met in totaal 13 aanvragen was het dit jaar een relatief kleine ronde, maar er was voldoende kwaliteit om een veelbelovende selectie van zes projecten te maken met kansen voor zowel gevestigd als nieuw talent en een combinatie daarvan. In de techniek is daarnaast gekozen voor een afwisselend palet. Opvallend was dat er veel plannen tussen zaten met een focus op een jong publiek en een aantal projecten dat te sterk leunde op gesproken woord.

De volgende geselecteerde projecten zullen worden vertoond in het voorprogramma van grote speelfilms in de 20 Vue-bioscopen verspreid door het hele land:

Hot Sneks

Productie: Storm Postproduction
Regie: Flip van der Kuil
Scenario: Flip van der Kuil & Stephan Miras
Logline: In een snackmuur van een snackbar neemt een jong, naïef kroketje het op tegen een ervaren, bitchy kaassoufflé om een hongerige klant te overtuigen dat zij de allerlekkerste snack is, met het ultieme doel om opgegeten te worden.
Techniek: CGI

Aeronaut

Productie: Pedri Animation
Scenario & regie: Leon Golterman
Logline : De Surinaams-Nederlandse Kevin (7) droomt ervan om piloot te worden, zodat hij en zijn broertje kunnen ontsnappen van hun tirannieke vader. Maar wanneer er op een dag een mysterieus postpakketje wordt bezorgd, komt de band tussen de broers onder hoogspanning te staan…
Techniek: Stopmotion

Ontframed

Productie: Ka-Ching Cartoons
Scenario & regie: Erik Verkerk
Logline: Na een verijdelde kunstroof, gezien door de ogen van het gestolen schilderij zelf, gaan de museumbezoekers anders naar het ontvreemde kunstwerk kijken.
Techniek: 2D

Het volgende geselecteerde project zal zowel als voorfilm in de Vue Bioscopen te zien zijn als in de Nederlandse Filmtheaters:

DOOI

Productie: Kalio Animation
Scenario en regie: Arthur van Merwijk
Logline: Wanneer het Nieuwe Jaar, in de vorm van een baldadig peutertje, arriveert in een winters bos, en de dooi inzet, probeert het Oude Jaar, in de vorm van een oude man van sneeuw en ijs, “zijn” woud te beschermen.
Techniek: 2D

De volgende geselecteerde projecten zullen als voorfilm in de Nederlandse Filmtheaters te zien zijn:

Howling

Productie: Stichting il Luster Films
Scenario & regie: Lewis van der Werf
Logline: Een gewonde wolf zoekt zijn laatste rustplek op, terwijl de kijker flarden meekrijgt van een turbulente jacht eerder op de dag.
Techniek: CGI

Rare Kwast

Productie: Family Affair Films
Scenario & regie: Quentin Haberham
Logline: Wanneer de mooiste kwast uit de pot plots uitdroogt, zet hij alles op alles om zijn prachtige haardos te redden om weer te kunnen verven.
Techniek: Stopmotion