Spring naar inhoud Spring naar footer

Toekenningen Vrijplaats voor ervaren scenaristen

In het kader van de Vrijplaats voor ervaren scenaristen heeft het Nederlands Filmfonds vier aanvragen gehonoreerd: van Jan-Willem van Ewijk, David Lammers, Janneke van der Pal en Melle Runderkamp.

Jan-Willem van Ewijk ontwikkelt binnen de Vrijplaats Cupola.. Van Ewijk schreef eerder de scenario’s van de speelfilms Atlantic. (2014) en Nu. (2006). Momenteel werkt hij aan zijn nieuwste speelfilm Sleep. Cupola. vertelt het verhaal van een Nederlandse astronaute aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Terwijl ze hier werkt aan de lancering van een artificieel intelligente ruimtesonde, breekt op de aarde een nucleaire oorlog uit.

David Lammers werkt binnen de Vrijplaats aan The Yellow Dot. Lammers schreef naast het scenario van de One Night Stand Snacken (2004) de speelfilm Langer Licht, die in 2005 in de Nederlandse bioscopen te zien was. Daarnaast schreef hij mee aan afleveringen televisiedrama voor Smeris en Van God Los. In The Yellow Dot staat de volgende vraag centraal: Wat gebeurt er als het verhaal wat je van je leven maakt niet meer overeenkomt met de realiteit? Het leven van twee 33-jarige vrouwen neemt voor elk een wending, een periode van heroriëntatie volgt.

Janneke van der Pal benut de Vrijplaats voor de ontwikkeling van Oma. Van der Pal schreef een aantal boeken, de kleuterdramaserie Adriaan (2007) en het scenario van de speelfilm Finn (2013). Daarnaast schreef ze de tv-serie Sien van Sellingen (2010-2012) en de Telefilm Fully Hooked Up (2018). Oma vertelt het verhaal van een dementerende oma, van wie de hele familie financieel afhankelijk is. Als zij door kanker dreigt te overlijden, besluit de familie oma zelf om te brengen en naar de buitenwereld te doen of ze nog leeft.

Melle Runderkamp ontwikkelt binnen de Vrijplaats Hel. Runderkamp schreef meerdere afleveringen televisiedrama voor Shouf Shouf, Schnitzelparadijs - de serie en Hunter Street. Daarnaast schreef hij het scenario voor Blackout, in 2012 uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en samen met Luuk van Bemmelen schreef hij Familieweekend (2016). Hel vertelt het verhaal van de bescheiden journalist Yves en de extraverte fotograaf Roy. Ze zijn los van elkaar ontvoerd in Syrië en tot het delen van een cel veroordeeld. Al snel blijkt dat het verlangen naar gezelschap wat voorbarig was. Ze kunnen elkaars bloed wel drinken. En ze moeten het nog even met elkaar uithouden.

Met een Vrijplaats kunnen scenaristen binnen een jaar in alle vrijheid een treatment of eerste scenarioversie van een oorspronkelijk idee verder ontwikkelen. Het scenario of treatment is vernieuwend in aanpak of binnen het oeuvre van de scenarist. Gedurende deze periode kunnen zij ook een producent bij het project betrekken voor eventuele vervolgfases. Voor meer informatie over deze regeling, klik hier.